Az ország egy pontján 10 perc alatt emelkedett 9 fokot a hőmérséklet a szél miatt

2024. január 24. – 22:01

Másolás

Vágólapra másolva

A Hungaromet Facebook-bejegyzése szerint szerda délutánra Sopron környékén már viharosra fordult az idő. A feltámadó szél hirtelen jól átkeverte a levegőt, így pillanatok alatt több fokot emelkedett a hőmérséklet, Fertőrákoson például 10 perc leforgása alatt 5 fokról 14 fokra emelkedett a hőmérséklet.

A hirtelen érkező szél hatására megdőlt a napi melegrekord is, ugyanis Sopron Kuruc-domb állomáson 16,1 fokot mértek, így a korábbi, 15,5 fokos rekordot (amelyet még 1993-ban mértek szintén Kuruc-dombon, illetve Rajkán) több tized fokkal sikerült túlszárnyalni.

A Hungaromet arra figyelmeztet, hogy éjszaka egyre nagyobb területen erőre kap a szél. Csütörtökre virradó éjszaka különösen északon egyre nagyobb területen megerősödik (45-65 km/h), főleg a magasabban fekvő helyeken viharossá fokozódik az északnyugati irányba forduló szél.

Csütörtök napközben tovább erősödik a légmozgás északon és a középső részeken, a maximális széllökések síkvidéken általában 70-90 km/h között alakulnak, de a Balaton keleti, északkeleti részén, a Dunántúli-középhegység és a főváros térségében akár 90-100 km/h-s maximális széllökések is előfordulhatnak. A hegyekben ettől még erősebb lökések sem kizártak. Estére fokozatosan veszít erejéből a légmozgás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!