Olyan feladat is volt a középiskolai matekfelvételin, amit még nem mindenhol tanítottak, de lehetett számítani rá

2024. január 24. – 15:04

Másolás

Vágólapra másolva

A nyolcadikos matematika középiskolai felvételi egyik feladatában a számsokaság móduszát kellett megmondania a diákoknak. A vizsga után ezt többen kritizálták, ugyanis a kerettanterv szerint nem egyértelmű, hogy a móduszt már tanulnia kellett a nyolcadikosoknak. Vannak, akik csak a nyolcadik osztály második félévében jutnak el idáig a tananyagban. Az Oktatási Hivatal (OH) szerint ezért tették most is időben közzé az idei felvételi követelményeket, amelyek között egyértelműen szerepelt a módusz is. A javítókulcsot ezért nem módosítják.

A négy-öt évfolyamos gimnáziumokba, középiskolákba készülő diákok központi tesztjében az első feladat C pontjáról van szó. A példa azoknak egyszerű volt, akik tudták, hogy a módusz egy adathalmazban a leggyakrabban előforduló elem. Viszont akik nem ismerték a fogalmat, azok nehezen tudták kitalálni a megoldást.

Fotó: Oktatási Hivatal honlapja
Fotó: Oktatási Hivatal honlapja

„A Központi Felvételi 2024 Facebook-csoportunkban többen is panaszkodtak arra, hogy a gyerekek nem tanulták a móduszt” – írta a Telexnek Töreky Szilvia, a Webkurzus matematika-informatika szakos tanára. A Webkurzus felvételi előkészítőjén ők tanították a móduszt, tekintve, hogy az OH honlapján tavaly szeptemberben megadták azt a felvételi követelmények között.

Van olyan tankönyv, ami szerint ezt már hetedik osztályban tanulják a diákok, egy másik hetedikes tankönyvben viszont nem szerepel. „A nyolcadikos tanmeneteknél, a különböző tankönyvekhez tartozó javaslatok szerint a 66., 79. és 86. órán kerülne szóba a módusz. Ezek valóban a nyolcadik osztály második félévére esnek” – írta Töreky Szilvia. Ugyanakkor ő a gyerekek felkészülésénél alapvetőnek tartja, hogy a követelményrendszerben megadottakat mindenki átnézze.

Megkerestük az ügyben az Oktatási Hivatalt. Ők is megerősítették, hogy a 8. évfolyamosoknak az előzetesen megadott témakörök és tartalmak alapján készültek a feladatsorok, ezek között szerepel az átlag, a módusz és a medián is.

„A feladatlapok pontos követelményeit azért teszi közzé a Hivatal, mert a kerettanterv kétéves szakaszokban határozza meg a tananyagtartalmakat, tehát az iskolák helyi tantervükben felcserélhetik egy adott évfolyamon belül a tankönyvben vagy a javasolt tanmenetekben szereplő témaköröket” – írták.

Arról is érdeklődtünk, hogy érkezett-e hozzájuk panasz a feladat miatt, és bele fogják-e számítani azt az értékelésbe. Megkeresésünkre az OH azt írta: „Az Oktatási Hivatalhoz a kérdésben – jelen érdeklődésen kívül – összesen két megkeresés érkezett. Mindezekre tekintettel a feladat az értékelés részét képezi.”

A negyedikes, a hatodikos és a nyolcadikos diákok szombaton írták meg a középiskolai felvételikhez szükséges központi írásbeli tesztet. Az idei középiskolai felvételi feladatait és javítási-értékelési útmutatóit itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!