Az AKG közzétette, milyen átlagpontszámokat értek el náluk a középiskolákba felvételizők

2024. január 21. – 17:29

Másolás

Vágólapra másolva

A hatosztályos gimnáziumokba és a középiskolák 9. évfolyamára jelentkezők átlagosan 29-32 pontot értek el az idei magyar és matematika középiskolai felvételin – közölte a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium azok eredményei alapján, akik náluk írták meg szombaton a központi írásbelit. Az iskola elemzése alapján idén nehezebb volt a magyar felvételi (vagy a tavalyi volt túl könnyű). A teszteket láthatóan egyre inkább igyekeznek úgy összeállítani, hogy ne legyen akkora előnye a jó matekosoknak a jó magyarosokhoz képest.

Szombaton írták meg a negyedikes, a hatodikos és a nyolcadikos diákok a középiskolai felvételikhez szükséges központi írásbeli tesztet. A diákok pár nap múlva kapják meg az eredményüket, de ilyenkor sokan találgatják azt, mennyivel teljesíthettek jobban az átlagnál. Ez azért fontos, mert a teszt nehézségétől függően évről évre van eltérés abban, hogy milyen pontszámtól hívják be a diákokat a jobb iskolákba szóbelizni.

Szombaton 537 kijelölt iskolában írhatta meg több mint 72 ezer felvételiző magyar nyelvből és matematikából a feladatlapokat. Ezek közül az egyik volt a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium. Az iskolában már ki is javították az összes, ott megírt felvételi dolgozatot. Ezekről egyelőre csak átlagadatokat közölt az iskola, ami azért irányadó lehet másoknak is.

Az AKG-ban csak a 7. és 9. évfolyamokra jelentkező diákok írtak központi tesztet. A náluk kijavított vizsgadolgozatok eredményei alapján idén matematikából a tavalyihoz hasonló átlageredmények várhatók, magyarból viszont a tavalyi átlaghoz képest 5 ponttal alacsonyabb lehet az átlag országosan a hetedikre és a kilencedikre jelentkezők eredményeiben.

Mindegyik írásbeli felvételin maximum 50 pontot lehet elérni. Idén tehát az AKG-ban megírt vizsgadolgozatok átlagai a következők voltak, összehasonlítva az iskolában megírt dolgozatok tavalyi átlagával és a tavalyi országos átlaggal:

  • 6.-os vizsgázók: magyar 30,7 (tavalyi iskolai átlag 36,0, országos átlag 35,6)
  • 6.-os vizsgázók: matek 30,0 (tavalyi iskolai átlag 32,0, országos átlag 29,3)
  • 8.-os vizsgázók: magyar 32,7 (tavalyi iskolai átlag 37,8, országos átlag 33,9)
  • 8.-os vizsgázók: matek 29,1 (tavalyi iskolai átlag 29,5, országos átlag 21,9)

A vizsgákat a pótírásbelire egy hét múlva érkező 22 tanuló még nem írta meg.

Az AKG-ban megírt hatodikos írásbelik átlaga 10 év átlagában 0,4-1,2 ponttal tért el az országos átlagtól, a nyolcadikosok átlagos eredménye az országban 5-7 ponttal szokott kevesebb lenni, mint az AKG-ban írók átlaga – ez alapján elég jó becslést lehet adni a várható idei országos átlagokra, olvasható az iskola honlapján.

Az iskola honlapján olvasható elemzés szerint míg a hatosztályos és a négyosztályos matematika felvételi dolgozatok átlagos eredménye már negyedik éve közel azonos, a szövegértés feladatsor átlaga jelentősebb mértékben változik évről-évre. Most éppen egy tavalyinál nehezebb feladatsorral találkozhattak a vizsgázók (bár inkább a tavalyi volt a szokásosnál könnyebb).

2021-től kezdve az a szándék sejthető, hogy a vizsgadolgozatok összeállítói a matematika dolgozatok nehézségét a magyarhoz akarják igazítani, hogy ne legyen akkora előnye a jó matekosoknak a jó magyarosokhoz képest. A kétféle dolgozat átlagai között az utóbbi években már csak 2-3 pontos a különbség, korábban gyakran volt 10 pont feletti különbség is, a magyar javára.

A feladatlapok és a megoldások ezeken az oldalakon érhetőek el a 6 és 8 osztályos gimnáziumba és a 9. évfolyamra

Az AKG-ban kijavított vizsgadolgozatokat a nyolcadikosok január 25-én és január 26-án nézhetik meg, ekkor tudják meg az egyéni eredményeket is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!