Pert nyert a Szemlélek alapítója, jogosan használják a nevüket

2024. január 22. – 09:07

Másolás

Vágólapra másolva

Egymástól függetlenül három hatóság is a Szemlélek alapítójának, Gégény Istvánnak adott igazat, így véget ért az a két éven át tartó jogi eljárás, amelyben megpróbálták
elperelni a keresztény hírportál nevét, Gégényt pedig rosszhiszeműséggel vádolták meg – írja közleményében a Szemlélek.

A konfliktus kiindulópontja a 2014-ben Gégény István által alapított Szemlélek fenntartásához rövid ideig hozzájárult a 2018-ban, részben szintén általa alapított Felebarátok Egyesület, amelyből 2021-ben lépett ki, miután nem sikerült párbeszéddel rendeznie egy olyan belső helyzetet, amellyel erkölcsi okból nem tudott egyetérteni.

Ezután a Szemlélek megszakította a kapcsolatot a szervezettel, majd ezen a néven folytatta a tevékenységét, aminek médiajogi szakértő szerint sem volt akadálya. A Felebarátok Egyesület ugyanakkor 2021 decemberében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál kérelmezte, hogy ismerjék el, a név az ő tulajdonukat képezi, így kezdődött el az évekig tartó jogi hercehurca.

A hivatal ugyan a Szemléleknek adott igazat, az egyesület előbb a Fővárosi Törvényszékhez, majd miután innen is lepattant, a Fővárosi Ítélőtáblához fordult, ez utóbbi hozott jogerős ítéletet arról, hogy a korábbi döntések helyesek voltak. A Szemlélek egyébként menet közben állítólag próbált párbeszédet kezdeményezni az egyesülettel, de falakba ütköztek, ezért kellett eddig várni, hogy pont kerüljön az ügy végére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!