Az LMP attól tart, hogy a kormány megszüntetné a családi pótlékot

2024. január 22. – 08:05

Másolás

Vágólapra másolva

Nem oszlatta el a gyanút a kormány a családi pótlék megszüntetésével kapcsolatban, amikor erre rákérdezett az LMP elnöke. Ungár Péter azután fordult a kérdéssel a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz (KIM), hogy Csák János egy decemberi parlamenti meghallgatáson arra a felvetésre, hogy mikor várható a 2008 óta nem emelt családi pótlék összegének emelése azt válaszolta: „Ha valaki csak segélyen él, és nem a munkaerőpiacról, azt nem tartjuk jó iránynak” – idézte a Népszava, megjegyezve, hogy a családi pótlék nem segély.

Ungárnak a KIM államtitkára válaszolt, ám Vitályos Eszter sem adott világos választ arra, hogy tervben van-e a családi pótlék megszüntetése: „A kormány családtámogatási rendszere sokrétű, ennek egészéből nem lehet kiragadni és elszigetelten kezelni a családi pótlékot. A család- és munkaalapú társadalomban hisznek, ezért a segélyezés kiterjesztése helyett különböző támogatásokkal segítik azt, hogy minél több embernek legyen munkája” – válaszolta Ungárnak az államtitkár írásban, azaz ismét a segély fogalma került elő a nem segélynek minősülő családi pótléknál.

Ez a gyerek születésétől addig jár, ameddig köznevelési vagy szakképző intézményben tanul, de legkésőbb 20 éves koráig. A juttatás összege 2008-tól változatlan, gyerekenként 12 200 forinttól 25 900 forintig terjed.

Az összeg emelését a kormány nem támogatja, az LMP azonban a növelését javasolja. A családi pótlék alanyi jogon jár, míg a családtámogatási rendszer többi eleme jövedelemhez kötött. Ennélfogva a juttatás a legszegényebb rétegeknek kiemelt fontosságú, épp ezért van jelentősége annak, hogy a kormánynak milyen tervei vannak a családi pótlékkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!