Megvonhatják a másodállásra vonatkozó engedélyt a mentősöktől

2024. január 22. – 08:48

Másolás

Vágólapra másolva

Nem vállalhatnak másodállást a mentősök, amennyiben nem lesz elég jelentkező mentőorvos és mentőtiszt az ügyeleti rendszerhez csatlakozó megyékben – értesült az RTL. A csatornához eljuttatott levél szerint elég ember híján a főigazgató kész a másodállásokra vonatkozó engedélyeket azonnali hatállyal visszavonni.

A mentőszolgálat nem reagált az RTL megkeresésére. A levél ellentmond az Országos Mentőszolgálat szóvivője októberi nyilatkozatának. Győrfi Pál akkor azt mondta, hogy „az októberi indulás minden személyi és tárgyi feltétele együtt áll”.

Idén szeptemberben már 12 megyében lehetett a 1830-as ügyeleti telefonszámot tárcsázni baj esetén. Az új rendszer lényege, hogy a mentőszolgálat diszpécsere dönti el, kiért küld mentőt, és kit utal ügyeleti központba. A modellt tavaly év elejétől folyamatosan terjesztették ki több megyére. A mentőszolgálat szóvivője októberben a Híradónak azt mondta, addig több mint 140 ezer beteget láttak el az új rendszerben – emlékeztetett az RTL.

A másodállásokra vonatkozó engedély megvonásáról szóló, január 5-i keltezésű levél hangneme a szakszervezet vezetője szerint nem elfogadható. „Lássuk be, ez azért nem igazán motiváló erő a mentődolgozóknak, amikor valamilyen megszólítást kap a munkáltatójától, amiben őt fenyegetik, szankciót helyeznek kilátásba, zsarolják majdhogynem” – mondta Lengyel Tibor.

Ráadásul komoly anyagi veszteséget is jelent, ha az érintettek nem vállalhatnának másodállást, sokan ugyanis csak ezzel kiegészítve tudnak félretenni – mondta az RTL Híradónak egy név nélkül nyilatkozó mentős.

De nemcsak a levél jelzi a szándékot, hanem egy új jogszabály is, amely módot ad másodállást lehetővé tevő, úgynevezett 24 órás engedély megvonására. A jogszabály szerint az orvosokon kívül egy kötelező tanfolyam elvégzésével a mentőtisztek is végezhetnek halottvizsgálatot. Akik ezt nem végzik el, azoktól a 24 órás engedély megvonható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!