Matolcsy György szerint keveseknek okoz problémát a babaváró törlesztése

2024. január 22. – 18:01

Másolás

Vágólapra másolva

„A 2023 szeptemberében fennálló, mintegy 2 ezer milliárd forint értékű babaváró hitelállományból 15 milliárd forint volt legalább 30 napos késedelemben (0,8 százalék), és 9 milliárd forint volt minimum 90 napos késedelemben (0,4 százalék).”

válaszolta Matolcsy György az MSZP-s Komjáthi Imre kérdésére. Az ellenzéki képviselő kérdése arra vonatkozott, van-e a Magyar Nemzeti Banknak adata arról, hogy hány családnak van problémája a babaváró hitel fizetésével. Matolcsy kifejtette azt is: a fizetési moratórium kivezetései után a 90 napon túli késedelmek száma emelkedett, de 2022 márciusa óta stagnál ez a szám.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke válaszolt arra is, hogy:

Számszerűen mennyien késtek a hiteltörlesztéssel? Matolcsy szerint a majdnem 228 ezer babaváró szerződésből valamivel több mint 1,7 ezer darab szerződés volt legalább 30 napos késedelemben a 2023 szeptemberi adatok alapján. Ebből több mint ezer volt 90 napot meghaladó késésben. „Összességében tehát rendkívül alacsony késedelmes arányról beszélhetünk” – tette hozzá Matolcsy.

Mi van a szigorítások után? A kormány tavaly bejelentette, hogy már csak 30 év alatti nők vehetik igénybe idéntől a babavárót. Matolcsy szerint a 2023 első negyedévi adatokat nézve a női ügyfelek 60 százaléka érte el vagy haladta meg a 30 éves kort. A fővárosban érdemben alacsonyabb volt a 30 év alattiak aránya, mint vidéken.

Miért veszik fel leginkább a babavárót? Matolcsy válaszában azt írta, a célokat csak kérdőíves felmérésekből ismerik: egy 2020-as felmérés alapján a fő motivációt a lakáscélok jelentik. Ekkor a hitelt felvevők 44 százaléka lakásvásárlásra, 41 százaléka pedig felújításra használta a hitel egy részét. A harmadik leggyakoribb cél a hitelkiváltás volt. Az MNB 2022-ben megismételte a felmérést, továbbra is a lakáscélok domináltak a felvétel mögött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!