16 évesen Szerbiába deportálták, most pert nyert a magyar állam ellen Strasbourgban

2024. január 22. – 12:45

Másolás

Vágólapra másolva

Pert nyert a Magyar Helsinki Bizottság ügyfele, az iraki kurd Karoh a strasbourgi bíróságon – közölték a jogvédő szervezet honlapján. Az akkor még csak 16 éves fiút 2017-ben a magyar rendőrség a szerb pusztába kényszerítette, anélkül, hogy megvizsgálták volna az ügyét. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága most, hat és fél évvel Karoh deportálása után állapította meg a magyar állam jogsértését. Mint Fazekas Tamástól, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédjétől megtudtuk, a magyar államnak 6500 eurót (mai árfolyamon 2 millió 489 ezer forintot) kell fizetnie a Karohnak.

2017-ben menekült el hazájából, Irakból a 16 éves Karoh, ebben az évben érkezett Magyarországra. Egy júniusi hajnalon kényszerítette arra a magyar rendőrség az iraki kurd fiút, hogy hagyja el Magyarországot és menjen Szerbiába. Egyébként mivel ekkor még kiskorú volt, a fóti gyermekotthonban lett volna a helye. A bíróság is különösen nehezményezte azt, hogy az ügyben egy segítségre szoruló gyerek lett a magyar állam jogsértésének áldozata. Még inkább hátborzongatóvá teszi Karoh esetét az a tény, hogy eredetileg nem is Szerbiából érkezett Magyarországra, hanem Romániából.

„Gyerekek eljárás nélküli deportálása helyett mindenkinek sokkal jobb lenne, ha tisztességes menekültügyi rendszerben bírálná el Magyarország a menedékkérelmeket. Mert a magyar kormány évek óta így csak szenvedést és kárt okoz. Örülünk, hogy az igazság kicsit helyreállt, még akkor is, ha az ügyfelünk végül egy másik államban kapott védelmet”

– így kommentálta a strasbourgi ítéletet Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje és Karoh jogi képviselője.

Az iraki kurd fiú a 2017-es deportálás óta Szerbiában él, a szerb állam menekültként ismeri el. Jogosítványt is szerzett és kitanulta a szakács szakmát is, de vállalkozást is szeretne indítani. Jelenleg egyébként tolmácsként dolgozik azoknak a helyi, menekülteket segítő szervezeteknek, akiktől hat és fél éve ő is segítséget kapott.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!