Rekordot döntött a háztartási naperőművek száma Magyarországon

2024. január 21. – 13:46

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 255 ezer háztartási méretű naperőmű üzemel Magyarországon, miután 2023-ban minden korábbi évnél többet, összesen 85 ezer darab új, 50 kilowatt alatti teljesítményű rendszert telepítettek, írja a Facebookon megosztott közleményében az Energiaügyi Minisztérium.

A növekedés ütemét jól kifejezi, hogy az elmúlt évben több háztartási napelemrendszert állítottak üzembe, mint az előző két év során összesen, az előző évtized végéhez képest pedig négyszeres bővüléssel jutottunk el a mostani szintig.

A korábbi várakozás szerint Magyarországon ezeknek a rendszereknek 2030-ra kellett volna elérniük a 200 ezres darabszámot, végül azonban a kisebb rendszerek összteljesítménye egyetlen év alatt 2300 megawatt fölé nőtt a korábbi 1500 MW-ról. A háztartási rendszerek összesített kapacitása így meghaladja a teljes, 5600 megawattos, magyarországi naperőművi kapacitás 40 százalékát.

A háztartási rendszerek telepítéséhez ingatlanonként akár 5 millió forint állami támogatást lehet igényelni a Napenergia Plusz Programban. Mint a minisztérium írja, a saját célra megtermelt, későbbi fogyasztásra félretehető tiszta energia hasznosításával a háztartások önellátási képessége erősödik, áramszámláik csökkennek. A programról legutóbb akkor olvashattak a Telexen, amikor január közepén megírtuk, hogy a pályázatok beadását lehetetlenné tette, hogy lefagyott az Ügyfélkapu.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!