Novák Katalin: Ne haragudjanak, nem hiszem, hogy ez az a forma, ahol kulturáltan tudunk egymással beszélgetni

2024. január 21. – 15:20

Novák Katalin: Ne haragudjanak, nem hiszem, hogy ez az a forma, ahol kulturáltan tudunk egymással beszélgetni
Novák Katalin beszédet mond a szegedi Honvéd téri református templomban 2024. január 21-én – Forrás: Novák Katalin Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

„Egységben az er(d)ő!” felirat fogadta Novák Katalint a szegedi Honvéd téren, a vasárnap délelőtti református istentisztelet előtt. A Momentum, az aHang és a Szikra mozgalom aktivistái a szombati tüntetés után ismét a hathektáros véderdő kivágása ellen tiltakoztak, de Tóth Rebeka, az aHang vármegyei koordinátora szerint most „direkt kis létszámban” vettek részt.

Körmendi Zoltán, a Momentum városi elnöke szóban meghívta a köztársasági elnököt a február 1-i lakossági fórumra. Ezen olyan kompromisszumot akarnak kötni, hogy az egyházi iskola is megépüljön és az erdő is megmaradjon. Novák Katalin azonban komolytalannak nevezte, hogy két héttel az esemény előtt hívták meg. „Sajnos ennél sokkal sűrűbb a programom” – tette hozzá.

A fórumról Mihálik Edvin, a város zöld tanácsnoka először két napja írásban is értesítette a köztársasági elnököt, aki megkapta, de még nem olvasta a levelet.

„Kettő nap eltelt. Én itt vagyok, és szeretnék egy istentiszteleten részt venni a családommal. Ne haragudjanak, nem hiszem, hogy ez az a forma, ahol kulturáltan tudunk egymással beszélgetni”

– mondta Novák, mielőtt bement a református templomba. Az erdő ügyéről nem fejtette ki a véleményét.

„Ez egyáltalán nem komolytalan, mi azt szeretnénk, ha minden érintett fél asztalhoz ülne, és a szegediek egészségéért kiálló döntés születne” – nyilatkozta Körmendi Zoltán. Bízik benne, hogy a Fideszen belül „megszólal majd a józan ész”, és rájönnek, hogy „se a szegedieket, se az országot nem szolgálja, hogy itt erdőt irtsanak”. Azt is reméli, hogy a katolikus egyház többi képviselője „jobb belátásra bírja” majd Kiss-Rigó László megyéspüspököt, aki egyébként szintén hivatalos a fórumra.

„Több egyéb akcióval készülünk, akár mi civilek, akár összefogva a többi szervezettel, akikkel most is közösen dolgozunk”, mondta Tóth Rebeka, de a tervezett programok közül egyelőre csak egy élőláncot említett.

A tervezett fakivágás, ami ellen szombaton százak tüntettek, az elmúlt hónapokban több ellentétet is szült a szegedi városvezetés és a püspökség között. Mint megírtuk: a kormány tavaly ajándékba adta egy állami tulajdonú erdő területét a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, hogy a Szent Gellért Fórumnak nevezett egyházi sportcentrum mellett iskolát, avagy sportiskolát – más hírek szerint még több focipályát – építsen.

A város a szálló por megkötése érdekében meg szerette volna tartani a fákat, de novemberben a kormány kiemeltté nyilvánította az iskolaépítéssel kapcsolatos beruházást, majd a véderdő településképi védelmét tette semmissé, az arra vonatkozó szabályokat az ukrajnai háborúra hivatkozva írta felül decemberben.

Az önkormányzat korábban más, a sportkomplexumhoz közeli állami területet javasolt az iskolának helyszínül, de az egyházmegye szerint oda „a beruházáshoz tartozó teljes tervezett projekt nem fér el”, és funkcionalitásában sem illeszkedne a terület a javasolt ipari közegbe. A kivágott fákért cserébe viszont arra a területre ültetnének pótlásokat, amit az önkormányzat javasolt, ezzel érvényesítve a „teremtésvédelmi szempontokat”.

Az egyházmegye szerint nem igaz, hogy tarra vágnák a hathektáros erdőt. A Szegedernek korábban azt írták, hogy „az értékes és megtartható növényzetet figyelembe fogják venni már a tervezés során is”.

A szegedi önkormányzat a Telexnek azt nyilatkozta, azért védenék az erdőt, mert a város a fűtés és a közlekedés mellett a település körüli mezőgazdasági területekről a széllel befújt portól is szenved. A véderdő megköti a port és csökkenti a hőszigethatást, az egybefüggő növényzet pedig óvja a levegő tisztaságát.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!