A győri polgármesterjelölt szerint Dézsi Csaba kampányolt egy gimnáziumban, az igazgató szerint polgármesterként, nem pedig jelöltként járt náluk

2024. január 19. – 10:03

Másolás

Vágólapra másolva

Bejelentést tesz az oktatási jogok biztosnál Pintér Bence, győri polgármesterjelölt, a Tiszta Szívvel a Városért győri egyesület elnöke, amiért Dézsi Csaba András fideszes polgármester szerinte kampányelőadást tartott a Kazinczy Ferenc Gimnáziumban. „Információink szerint ugyanis az eseményen nem »részt vehettek« a diákok – ahogy arról a fideszes propagandamédia beszámolt –, hanem kötelező volt a részvétel a jelen lévő két végzős, tehát júniusig jó eséllyel választókorba lépő diákokból álló osztályok számára” – írta Pintér a Facebookon.

Pintér Bence szerint ezekről az eseményekről nem értesítik előre a szülőket. Nem kérik hozzájárulásukat, hogy gyermeküket a fideszes polgármester saját kampánycéljaira használja, valamint hogy egy propagandaeseményen győzködheti őket.

Dézsi Csaba még szerdán posztolt arról szintén a Facebookon, hogy a győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumban járt, szerinte a „Beszélgess a Polgármesterrel” nevű program keretében, és örül neki, hogy a fiatalok érdeklődnek a város jövője iránt.

Azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi ez a program, és szerinte nem minősül-e kampánynak az esemény, kerestük Dézsi Csabát és az iskolát is.

A polgármester a Telexnek annyit mondott, „motivációs beszélgetés zajlott a fiatalokkal, mert engem érdekel a véleményük és hogy hogyan gondolkodnak”. Szerinte ez nem kampányrendezvény volt, „messze nem dominált benne a politika”, a program, amelynek része a kazinczys találkozó, évek óta zajlik.

A polgármester azt állítja, társadalmi kérdésekről igenis lehet beszélgetni a fiatalokkal, az oktatási jogok biztosának bejelentést tévő civil polgármesterjelöltről ugyanakkor sarkos véleménye van: „Komoly ember nem foglalkozik Pintér Bencével, akit a bíróság egy elsőfokú határozatában próbára bocsátott egy rólam írt cikk miatt”.

Az iskola szerint Dézsi polgármesterként és nem jelöltként volt jelen

A gimnáziumot 29 éve vezető Németh Tibor a Telexnek azt mondta, ez nem politikai jellegű rendezvény volt, és nem is annak ígérkezett – ezt egyébként a polgármester és ő előzőleg tisztázták. Nem volt kérdés számára, hogy egy ilyen beszélgetésnek van helye az iskolában. Kérdésünkre azt mondta, a városvezetés kereste meg őt.

„A polgármester úr elsősorban az életéről és az orvosi hivatásáról, munkájáról mesélt, én is erről kérdeztem. A diákokat egyébként különösebben nem érdekli az aktuálpolitika” – mondta az igazgató, aki szerint Dézsi politikai ellenfeleiről, Borkai Zsoltról vagy általában az ellenzékről nem esett szó. Egyszer a félreérthetetlen „olimpiai bajnok” kifejezés kétségkívül elhangzott, de ennél tovább szerinte Dézsi Csaba András nem ment. „Ha úgy éreztem volna, hogy rossz irányba tart a beszélgetés, akkor azt azonnal kezelni tudom” – mondta Németh. Az igazgató szerint ez nem kampánytevékenység volt, szerinte egy kollégája sem érezte az elhangzottakat kifogásolhatónak.

Németh azt is mondta, a diákok tettek fel kérdéseket, ezek között szerepelt például a győrszentiváni ipari park ügye, amiről a polgármester elmondta véleményét. Egy diák kérdésére került szóba a 2020-ban felmerült kultúrnegyed terve is, amit Dézsi „álomnak” nevezett, és azt mondta, hogy azért továbbra is folynak tárgyalások.

Arra a kérdésre, hogy kötelező volt-e megjelenni Dézsi előadásán, az iskolaigazgató azt mondta, fakultatív program volt, amire iskolaidőben került sor, és ő üzent fel két osztálynak, hogy jöjjenek le, ha tudnak. A diákok eldönthették, hogy részt vesznek-e az eseményen, ami láthatóan érdekelte őket, és nem maradtak el a programtól.

Arra a kérdésre, hogy kinek a kívánsága volt, hogy végzős diákok jöjjenek, az igazgató azt mondta, erről egyáltalán nem egyeztettek a városvezetéssel, azért hívott két végzős osztályt, mivel a fiatalabbakat még kevésbé érdekelte volna a beszélgetés.

Arra pedig, hogy ha bejelentkezne Borkai Zsolt vagy másik polgármesterjelölt hasonló igénnyel, kaphatna-e ilyen lehetőséget, az igazgató azt mondta, a kampányt nem engedhetné be az iskola falai közé, de „Dézsi Csaba András polgármesterként és nem jelöltként volt jelen”, ami véleménye szerint – mivel visszafogott és nem kampányjellegű volt a beszélgetés – megengedhető. Annak idején Borkai Zsolt is tartott városvezetőként hasonló beszélgetést az iskolában, amit szintén ő maga moderált, mondta Németh Tibor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!