Több mint 148 millió forint pótdíjat fizettek be tavaly a buszon és vonatokon bliccelők, volt, aki egyben 430 ezret

2024. január 19. – 08:00

Másolás

Vágólapra másolva

A MÁV-Volán-csoport járatain tavaly 38 ezer alkalommal szabtak ki büntetést a szabályszegő utasokra, a pótdíjbefizetések összege a MÁV-Start esetében 88 millió forintot, a Volánbusznál közel 60 millió forintot jelentett, számolt be a társaság közleményében.

A büntetések többségét a hiányzó menetjegy miatt szabták ki, a MÁV szerint az utasok jellemzően kivárták, amíg a jegyvizsgálatnál sorra kerültek, majd gyakran arra hivatkoztak, hogy nem maradt idejük jegyet venni. A Volánbusznál inkább az érvényes utazási igazolványokkal akadtak problémák, gyakori volt például, hogy az utas bérlete lejárt, vagy hogy a vármegyebérlettel nem a tulajdonosa utazott, esetleg valamilyen kedvezményt jogosulatlanul próbáltak igénybe venni.

A vonatokon tavaly jelentősen nőtt a bliccelők száma: 2022-ben 19 ezer alkalommal, 2023-ban már 25 ezer esetben szabtak ki büntetést, a növekedés egyik oka a társaság szerint a tavalyi rekordszámú utasforgalom lehet. Az elmúlt évben közel 6700 ügyet sikerült a MÁV-nak lezárnia, a legnagyobb egyösszegű befizetés 430 ezer forint volt.

Jelenleg több mint 70 ezer utas 170 ezer darab tartozását kezeli a vasúttársaság 4,1 milliárd forint értékben.

A MÁV-Volán-csoport szerint az elsődleges céljuk továbbra sem a büntetések számának növelése, hanem hogy felhívják a figyelmet a jegyváltás fontosságára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!