13 ezren írtak alá egy petíciót azért, hogy vény nélkül elérhető legyen az esemény utáni tabletta

2024. január 18. – 13:35

Másolás

Vágólapra másolva

A Patent Egyesület petíciót indított azért, hogy recept nélkül kapható legyen az esemény utáni tabletta. A petíciót szerda este óta csütörtök kora délutánig több mint 13 ezren írták alá – derül ki a szervezet Facebook-oldaláról.

A Telexen nemrég jelent meg egy cikk arról, hogy egy Erasmuson lévő diáklánynak nem írta fel az ügyeletes orvos az esemény utáni fogamzásgátlót, mondván: „nem fog hozzájárulni egy abortuszhoz”. Az egyesület szerint döbbenetes, hogy Magyarországon praktizálhatnak olyan orvosok, akik nem tudják, mi a különbség a sürgősségi fogamzásgátlás és a terhességmegszakítás között. Az egyesület azt is követeli, hogy az egészségügyi dolgozók korszerű képzést kapjanak a női reprodukcióról és tegyék a kerettanterv részévé a férfiak és nők egyenlőségét hangsúlyozó szexuális nevelést.

Az EU-ban Magyarországon kívül még Lengyelországban vénykötelesek a sürgősségi fogamzásgátlók. 2015-ben az Európai Unió azt ajánlotta tagállamainak, hogy tegyék vény nélkül elérhetővé az esemény utáni tabletták 120 órás típusát. A sürgősségi fogamzásgátlóknak kétféle csoportja van: az egyiket a közösülés után 72 órával lehet bevenni, a másikat 120 órával. Donald Tusk lengyel miniszterelnök hétfőn azt mondta, hogy szeretnék recept nélkül elérhetővé tenni a sürgősségi fogamzásgátlót. Az nem világos, hogy melyik fajtájára gondolt. De ha ezt általánosságban értette, akkor Magyarország maradna az egyetlen olyan tagállam az Európai Unióban, ahol vény szükséges a tabletta kiváltásához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!