Szerda este visszavonták az ónos eső miatt kiadott narancs riasztást

2024. január 17. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

Délnyugat felől kezdett esni az ónos eső, délelőtt már a Duna-Tisza közénél járt, délutánra pedig megérkezett keletre, illetve északkeletre. Az ónos eső veszélye miatt délután másodfokú (narancs) riasztást adott ki a HungaroMet Zrt Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes járásaira. Szerda este ezt visszavonták, már csak Nógrád, Borsod és és Heves megye egyes járásaiban van elsőfokú riasztás gyenge ónos eső veszélye miatt.

Az MTI által délután közölt veszélyjelzésben azt írták, hogy az érintett járásokban a következő órákban az ónos eső várható mennyisége meghaladhatja az 1 millimétert. A legtöbb helyen napközben esőbe váltott át a csapadék, de az Északi-középhegység és a főváros tágabb környezetében akár estig, éjfélig is vegyes lehet a halmazállapot. Ezeken a részeken eleinte havazás, majd ónos eső illetve fagyott eső fordulhat elő, az idő előrehaladtával egyre inkább eső valószínű.

Az ónos eső és a fagyott eső mennyisége Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád vármegye északi részein a nap második felében meghaladhatja az 1 millimétert.

A térség északi részén, illetve emellett a Nyírségben a kezdeti havazásból legfeljebb 3 centiméteres hóréteg alakulhat ki, de az északi határvidéken 3 centimétert is meghaladhatja az átmenetileg létrejövő friss hó vastagsága. Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője azt kérte, indulás előtt mindenki tájékozódjon az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról és az aktuális útviszonyokról, és aki teheti, ónos eső miatt érvényben lévő riasztás ideje alatt ne induljon útnak.

Kecskemét belvárosa – Forrás: Időkép
Kecskemét belvárosa – Forrás: Időkép

Az Útinform korábbi hírei szerint a közúthálózatot folyamatosan járják és szórják a munkagépek, ennek ellenére sok a megcsúszásos baleset.

Mint írtuk, a csapadékos kezdet után egy tőlünk nyugatra megerősödő ciklon előoldalán délnyugat felől enyhe, mediterrán légtömegek érik el térségünket, így enyhülés kezdődik szerdán. Estére akár 8 fokra is melegedhet az idő, majd csütörtökön egy napra tavasz lesz. A kevésbé szeles északi és nyugati tájakon 10 fok alatt maradnak a maximumok, míg az ország szeles déli-délkeleti felén 10 fok fölötti értékeket mérhetünk.

A legmelegebb a déli határ közelében lesz, 16-17 fokot mutathatnak a hőmérők a délutáni órákban.

Csütörtök éjjel aztán erős, viharos északi-északnyugati szél támad, az érkező csapadék észak-északnyugat felől egyre inkább havas esőbe, havazásba megy át, péntekre visszatér a télies idő, 10-12 fokkal visszaeshet a hőmérséklet, mindössze mínusz 1 – plusz 4 fokra számíthatunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!