Tudatosan nem hirdetik, mennyire jó hely a Népszínház utca

2024. január 17. – 22:03

Tudatosan nem hirdetik, mennyire jó hely a Népszínház utca
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A VIII. kerületben élő külföldi állampolgároknak szervezett angol nyelvű közösségi fogadóórát a Józsefvárosi Önkormányzat csütörtökön. Rádai Dániel, Józsefváros alpolgármestere és Udvarhelyi Tessza, a kerületi Közösségi Részvételi Iroda vezetője röviden bemutatta az önkormányzat működését, valamint azt, hogy mit tesznek a VIII. kerületben élő külföldiekért.

2001-ben a VIII. kerület lakóinak mindössze 3,7 százaléka volt külföldi. 2011-ben 5,2, a legutóbbi, 2022-es népszámlálás szerint pedig már a józsefvárosiak 14,2 százaléka nem magyar állampolgár volt. 1102 fővel a legnagyobb külföldi közösség a kínai, de 1056 ukrán és 514 román is a VIII. kerületben él. A budapesti kerületek közül Józsefvárosban lakik a legtöbb, csaknem egy kisvárosnyi külföldi állampolgár, szám szerint 9920.

Lakosságarányosan nem a VIII. kerület vezet, ugyanis Terézvárosban szinte minden negyedik állampolgár nem magyar. Józsefvároshoz hasonlóan a VI. kerületben is próbálják a külföldieket tájékoztatni az önkormányzati ügyekről, októberben például egy különleges, angol nyelvű számmal jelentkezett a helyi magazin.

Józsefvárosban és Terézvárosban is ellenzéki polgármester van, a VI. kerület polgármestere a momentumos Soproni Tamás, a VIII. kerületet pedig a független Pikó András vezeti.

A fórumon többször szóba került, hogy milyen nehézségekkel küzd egy ellenzéki önkormányzat, de az esemény alapvetően nem politikai színezetű volt. Sokkal inkább a kerületben lakó külföldiek tájékoztatása, a közvetlen kommunikáció volt fókuszban. Körülbelül negyvenen jöttek el, de a Lujza utcai Mira Házban így is alig fértek el az emberek. Volt köztük olasz, angol, de afrikai és délkelet-ázsiai országok állampolgárai is részt vettek a fogadóórán.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Udvarhelyi és Rádai beszélt arról, hogy a VIII. kerület vezetésének kitűzött célja az átlátható működés és a részvételiség „ebben a magyarok számára is borzalmasan átláthatatlan, bürokratikus rendszerben”. Az itt élő külföldieket a mostani közösségi fogadóórán túl angol nyelvű honlappal és hírlevéllel is próbálják segíteni.

Arról is beszámoltak, hogy júniusban önkormányzati választások lesznek, amin ők is tudnak szavazni. Aktív részvételre biztatták őket más területeken is. Megoszthatják ötleteiket például arról, hogy milyen programok legyenek a Józsefvárosi Szomszédünnepen, de akár közvetlenül beleszólhatnak a kerület költségvetésébe. Néhányan jelezték, hogy szívesen vállalnának önkéntes munkát.

A kérdések során kiderült, hogy egy-két problémától eltekintve szeretnek itt élni a külföldiek. Először egy férfi kérdezte az esemény szervezőit arról, hogy mit gondolnak a kerületben végbemenő dzsentrifikációról. Ez a téma később is előjött, egy Manchesterből származó férfi kérdése például a kerületi Airbnb-kre vonatkozott. Francis pedig, aki egy afrikai országból vándorolt a Népszínház utcába, arról érdeklődött, hogy vajon miért ilyen negatív még mindig a kerület közbiztonságának megítélése, és ezen hogyan lehetne változtatni. Ő ugyanis biztonságos és jó helynek tartja a Népszínház utcát.

Udvarhelyi és Rádai elmondták, hogy a kerület vezetése minden erejével azon van, hogy megállítsa a dzsentrifikációt, nem szeretnék, hogy Józsefváros elhagyására kényszerüljenek az itt élők. Ezért is indították el például a szociális bérlakásprogramot. Udvarhelyi elmondta, tudatosan nem hirdetik, mennyire jó hely a Népszínház utca. Ez ugyanis szerintük azt a hatást érné el, hogy emelkednének a lakbérek és ingatlanárak, kiszorítva az itt élőket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!