A leköszönő Országos Bírói Tanács elnöke reméli, hogy egy bíró sem indult politikai motivációkkal a választáson

2024. január 16. – 09:56

Másolás

Vágólapra másolva

Megválasztották nemrég az Országos Bírói Tanács (OBT) 14 új tagját: a tizennégy tag közül hét bíró dolgozik járásbíróságon, hatan törvényszéken, egy bíró a Győri Ítélőtáblán. A tizenötödik tag a Kúria mindenkori elnöke, azaz Varga Zs. András. A Szabad Európa a hat év után leköszönő szervezet elnökével, Matusik Tamással készített interjút, amiben Matusik azt mondta, hogy nem örül annak hivatalból, hogy az új összetételű OBT-be bekerült egy törvényszéki elnök, „hiszen magát a konstrukciót továbbra sem tartom egészségesnek, elvi szinten sem tartottam annak. De a tanács nagy része nem ilyen emberekből fog állni.”

A leköszönő magyar bírói tanács munkáját jól jelzi, hogy a Nemzetközi Bírói Egyesült nekik ítélte oda 2023-ban a bírói függetlenségért járó díjat. A díjátadón kiemelték, hogy a magyar bírói tanács minden esetben fellépett a demokratikus értékek védelme érdekében. „Magyarország azon kevés országok egyike volt, ahol új módon kérdőjelezték meg az igazságszolgáltatás függetlenségét, ami aztán modellként szolgálhatott más országok számára” – mondta a díj átvételekor Matusik Tamás, az OBT elnöke.

A Szabad Európa rákérdezett arra, hogy az új bírói tanács tagjainak megválasztásakor érzékelt-e „a kormány fellépései következtében fellépő dermesztő hatást, chilling effectet”, mire Matusik azt mondta, nem, és bízik abban, hogy „egy olyan bíró sem indult a választáson, aki bármilyen politikai motiváció alapján tett így. Láttunk baljós előjeleket, azokat mi végig kommunikáltuk. Igyekeztük a bírói kar figyelmét is felhívni ezekre, és a bírók meghozták a döntésüket.”

Arra a felvetésre, hogy a megelőző hat évben kénytelenek volt-e politikai szempontokat is figyelembe venni, Matusik azt válaszolta: „Nem. Pont erről beszélek, ez volt a nagy értékünk, hogy hivatásrendi testületként képesek voltunk arra, hogy csak szakmai szempontokat érvényesítsünk, akár tetszett ez a politikának, akár nem. Nyilván láttuk, hogy mikor nem tetszik. Én magam is láttam, amikor szembejött velem négyszáz lejárató tartalmú cikk, tévéspot vagy közlemény egy hónap alatt. Ugyanakkor mi csak szakmai szempontok szerint jártunk el mind a hatásköreink gyakorlása során, mind a kommunikációnkban, mind a nemzetközi kapcsolataink alakításakor.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!