Az MTA elnöke szerint kárenyhítésre jó a HU-rizont program, de vissza kellene jutni a Horizontba is

2024. január 16. – 08:13

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kutatás nemzetközi együttműködését elősegítő program indul HU-rizont néven – jelentette be pénteken Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára. A programot azután indítják el, hogy az alapítványi fenntartásra váltó egyetemeket kizárták az EU-s Horizont programból.

Freund Tamás, az MTA elnöke a Népszavának azt mondta, hogy a HU-rizont program, melyre 8 milliárd forint áll rendelkezésre 2024-ben, nélkülözhetetlen a károk mérsékléséhez, de az ország és a magyar kutatás alapvető érdeke az, hogy az egyetemek ismét az uniós Horizont programban vehessenek részt. Az MTA elnöke egyúttal azt is mondta, hogy habár a kizárás elsősorban csak a modellváltó egyetemeket sújtja, az valójában az egész magyar felsőoktatásnak, kutatásnak és ezáltal az innovációnak is kárt okoz.

Hankó Balázs azt is bejelentette múlt héten, hogy a kormány további 6 milliárd forintot arra különített el, hogy külföldi kutatók Magyarországon kutathassanak. Az MTA elnöke a Népszavának erről azt mondta: üdvözlendő, hogy a kormány jelentős erőforrásokat juttat a felsőoktatásnak és a kutatásnak, javasolnák, hogy ez az EU-s források ismételt megnyitása után is maradjon így.

Az államtitkár a múlt heti bejelentéssel gyakorlatilag megerősítette a hírt, hogy elakadtak az EU-val folytatott tárgyalások az Erasmus és a Horizont Európa ügyében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!