M. Richárdot még a rosszulléte napján mentő vitte kórházba – lezárult a börtönkórházi ellátás miatt indult ügy

2024. január 16. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

Szakszerű volt a médiában Dózsa György úti gázolóként ismertté vált M. Richárd egészségügyi ellátása a büntetés-végrehajtási intézetben – közölte kedden a Központi Nyomozó Főügyészség, mely az M. Richárd ügyvédje által beadott panaszt is elutasította.

A 2022 tavaszán meghalt, korábban jogerős szabadságvesztés büntetését töltő néhai fogvatartott, M. Richárd egészségügyi ellátása miatt ügyvédje tett feljelentést még halála előtt, 2022 januárjában azért, mert állítása szerint a büntetés-végrehajtási intézetben elhanyagolták a férfi egészségügyi ellátását, majd a 2021. december 24-i eszméletvesztéssel járó rosszullétekor az ügyeletes ápoló nem hívott hozzá mentőt, orvosi segítség iránt sem intézkedett, és csak egy nap elteltével, másnap este került kórházba.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint a feljelentésben közöltekkel ellentétben a megszüntető határozat kimondja, hogy a kamerafelvételek és orvosi dokumentumok kétséget kizáróan bizonyítják, hogy miután M. Richárd az ágyáról a földre esett, két perc elteltével őrök és szakápolók, míg negyedórán belül ügyeletes orvos is megjelent a zárkában. Az orvos azonnal értesítette a mentőket, akik öt perc múlva a helyszínre értek és még aznap kórházba szállították a férfit.

A nyomozó ügyészség szerint a fogvatartott a büntetés-végrehajtási intézetben állapotának megfelelő ellátásban és kezelésben részesült, 2022. május 5-ei halála természetes módon, évek óta fennálló súlyos betegsége következményeként állt be.

Az eljárás megszüntetésével szemben az ügyvéd panaszt nyújtott be, mivel szerinte az intézet szakmai szabályokat vétett, amely végül a fogvatartott halálához vezetett. Ennek igazolására indítványozta a férfi korábbi kezelőorvosának kihallgatását és az orvosszakértői vélemény kiegészítését. A nyomozó ügyészség az eljárás során beszerezte M. Richárd teljes egészségügyi dokumentációját is, ideértve korábbi kezelőorvosának nyilatkozatát is. „Az igazságügyi orvosszakértői vélemény figyelembe vette mindezen adatokat, így az aggálytalan. A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyiratok felülvizsgálata során megállapította, hogy a regionális nyomozó ügyészség a beszerzett bizonyítékok alapján megalapozottan jutott arra a következtetésre, hogy a fogvatartott betegségeit a büntetés-végrehajtási intézetben a szakmai szabályoknak megfelelően, mulasztás nélkül kezelték” – írták.

M. Richárd 2021 végén sztrókot kapott, ami után a berettyóújfalui börtönkórházba szállították, áprilisban azonban ismét agyvérzése volt. Láza felszökött, és folyamatosan romlott az állapota, azután pedig meghalt.

M. Richárd élettársa több interjúban is beszélt arról, hogy partnere folyamatos kezelésre szorult. A férfi szívbillentyűműtéten esett át, emiatt félévente orvosi vizsgálatokon állították be a gyógyszereit. Élettársa szerint ilyen kontrollra 2021. január után nem került sor. M. emellett szteroidfüggőségben és mellékvesekéreg-elégtelenségben is szenvedett, de problémái voltak a prosztatájával is, és csak egy speciális berendezéssel tudott aludni az alvászavara miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!