Novák Katalin összehívja a világ 17 női államfőjét, hogy a békéről beszélgessenek

2024. január 13. – 13:11

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin hivatalba lépése óta már többször elmondta, hogy azt tervezi, az összes női államfőt meghívja 2024 őszén Magyarországra. Ezt az ötletét legutóbb pár napja dobta be, amikor a Szépművészeti Múzeumban diplomáciai tagokkal találkozott.

Erről aztán kérdéseket küldtünk a Sándor-palotának, arra voltunk kíváncsiak, mi az összejövetel célja, és hányan vesznek részt rajta.

Azt felelték, Novák Katalin az ország első női köztársasági elnöke, és már többször elmondta, megválasztása azt üzeni a magyar nőknek, hogy Magyarországon nincs olyan megbízatás, amit nő ne tölthetne be. „A köztársasági elnök folyamatosan kiáll amellett is, hogy több nőre van szükség a közéletben. Novák Katalin meggyőződése, hogy a női vezetőknek speciális szerepe lehet például a konfliktusok feloldásában, a háborús helyzetek esetén a béke megteremtésében.”

Az eseménynek már neve is van:

a Női Államfők Budapesti Csúcstalálkozója.

A Sándor-palota szerint ennek az a célja, hogy a női vezetők megvitassák, mit tehetnek a világ konfliktusos régióiért, a mielőbbi békéért. A találkozó pedig arra is felhívja szerintük a figyelmet, hogy milyen alacsony a női vezetők aránya a világ vezetőihez képest. Jelenleg 17 női államfő van a világon.

Novák államfői karrierje előtt, még családügyi miniszterként kicsit másképp beszélt a nők szerepéről. Egyszer például úgy, hogy a nőknek nem szabad az élet minden aspektusában versenyezniük a férfiakkal, és nem szabad elhinniük, hogy nem teljesedhetnek ki családanyaként. „Ne higgye el például, hogy nekünk, nőknek folyamatosan versenyeznünk kellene a férfiakkal. Ne higgye el, hogy életünk minden pillanatában össze kéne mérni magunkat egymással, és legalább olyan beosztással, legalább akkora fizetéssel kellene rendelkeznünk, mint a másiknak” – mondta még 2020-ban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!