Diáktüntetés lesz ma Budapest belvárosában

2024. január 13. – 06:06

Másolás

Vágólapra másolva

Tüntetést szervez az Egységes Diákfront Budapesten. A demonstráció szombaton délután háromkor kezdődik a belügyminisztérium épülete előtt, és a tervek szerint négyig tart.

A szervezők szerint a tüntetés legfontosabb üzenetei a következők, idézzük:

  • A béremelés a tüntetők és a sztrájkolók eredménye.
  • A béremelésből könnyen szemfényvesztés válhat, „jelenlegi információk alapján hazudott a kormány, amikor 32,2%-os átlagról beszélt”, mivel a legmagasabban meghatározott minimum 32% (gyakornokok), ennél a többi pedagógus kategória csak kevesebbet kereshet.
  • Az oktatási mozgalmak nem csak a béremelésről szóltak, fontos követelésünk a korszerű, modern oktatás, ami nem a lexikális tudásra épít.

A demonstráción mások mellett felszólal Juhász Péter ellenzéki politikus is, aki decemberben bejelentette: elindul az V. kerületi önkormányzati választáson.

Január elsejétől emelkedett a pedagógusok fizetése, ezzel a kormány a tanároknak tett régi ígéretét teljesítette, még ha ezért nagy árat kért is a tanároktól. A pályakezdő tanárok alapfizetése bruttó 400 ezer forintról 528 ezer forintra emelkedett, egy kutatótanár pedig legalább 750 ezer forintot kereshet majd. A kormány célja, hogy a pedagógusok fizetése az idén elérje a diplomás átlagbér 72 százalékát. Ehhez a Pedagógusok Szakszervezete szerint a mostani emelés még nem elég, de fontos első lépés. Az emeléssel a magyar tanárok bére valamivel megelőzi a szlovák kollégáikét, a román pedagógusok viszont még mindig többet keresnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!