Csak pedagógiából nem érettségizhetnek a pedagógusnak készülő szakiskolások Csornán

2024. január 12. – 17:33

Csak pedagógiából nem érettségizhetnek a pedagógusnak készülő szakiskolások Csornán
Soproni SZC Hunyadi János Technikum – Fotó: soproniszc.hu
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyetemi jelentkezések előtt egy, az érettségit megelőzően négy hónappal derült ki, hogy nem tehetnek pedagógiai ismeretekből érettségi vizsgát a csornai Hunyadi-középiskola pedagógiai képzésére járó végzős diákjai. Nekik most egy új, ötödik tantárgyat kell választaniuk. Az országban több másik intézményben járhattak ugyanígy. A csornai 12/C osztály petíciót indított ez ellen, pár nap alatt 2600 aláírás jött össze.

Rendkívüli szülői értekezleten, január elején jelentette be a szakképzési centrum főigazgatója az érintetteknek, hogy a tizenkettedikesek nem érettségizhetnek abból a tantárgyból, amelyre pedig négy éven át kiemelt óraszámban készültek. Az egyik diák édesanyja, Korcsek Renáta a Telexnek elmesélte, hogyan zúdult rájuk a lavina.

Az osztályba, ahol a lánya is tanul, harmincketten járnak. Az egyik pénteken az osztályfőnök jelezte a diákoknak, hogy keddre rendkívüli szülői értekezletet hívnak össze. Előre elmondta az okot is: a pedagógia szakos diákok nem tehetnek érettségit a szakmai tárgyukból.

Az ezt követő felháborodás borítékolható volt, az érintettek az ombudsmanhoz, a TASZ-hoz, a PDSZ-hez fordultak. Néhány nappal később pedig elindították a petíciójukat is, amelyet a cikk írásának pillanatában, néhány nap leforgása alatt már 2657-en aláírtak.

Az egyik diák elmagyarázta azt is, hogy milyen hátrányt jelent ez nekik. Aki például szeptembertől óvónőképző vagy tanítóképző szakon szeretne továbbtanulni és egyetlen tárgyból, a pedagógiából szeretett volna emelt szintű érettségit tenni, az a pluszpontok lehetőségétől máris elesett.

Márpedig a csornai osztály nyolcvan százaléka pedagógiai vonalon kíván továbbtanulni,

ők jelen állás szerint biológiából, állampolgári ismeretekből, testnevelésből vagy digitális kultúrából érettségizhetnek ötödik tárgyként. A realitás ebből ráadásul az első két tárgy, mert az utolsót nem nagyon tanulták, a testnevelést pedig többen kockázatosnak tartják. A petíciójukkal azt szeretnék elérni a diákok, hogy

„mi és az alattunk lévő utolsó kifutó rendszerben tanuló diákok még vizsgázhassanak a pedagógia szakmai tárgyból”.

Egy olyan jogszabályra hivatkoznak, amely szerintük kimondja, hogy az érettségivel kapcsolatos változásokat két évvel a vizsga megszervezése előtt tudatni kell az érintettekkel. Ők úgy tudják, hogy velük együtt akár ezer sorstársuk is lehet az országban.

Nem ez az első pofon, amit ezek a diákok kaptak. A Telexnek elmondták: az első pillanattól hátrányt szenvedtek a 2020-ban életbe lépett jogszabály miatt. Magyarországon ebben az évben váltották a szakgimnáziumokat a technikumi képzések, ők is ekkor kezdték meg a középiskolás tanulmányaikat.

Akik 2020-ban már technikumban kezdtek, ötéves képzésben vesznek részt. A 12. osztályban előrehozott érettségit tesznek a három közismereti tantárgyból (magyar, matematika, történelem), majd 13. osztályban idegen nyelvből és szakmai tárgyból.

Azonban a pedagógiai, a művészeti és a közművelődési szakgimnáziumok nem alakultak át technikummá.

Maradtak a régi rendszerben, amely alapján 4+1 éves képzésben vesznek részt a diákok. Ők eddig úgy tudták, hogy a 12. év végén rendes érettségi vizsgát tehetnek a 4 közismereti tárgyból, illetve egy szakmai érettségit. Ez lenne nálunk a pedagógia ismeretek.

Nem kötelező ezek után az ötödik évben maradni és szakmát tanulni, ennek az osztálynak a döntő része menne is főiskolára/egyetemre. A pedagógiai ismeretek tárgyat heti nyolc-tíz órában tanulták eddig, tehát nyilvánvaló választás volt az érettségin.

Mivel csak a középiskolai felvételük után derült ki, hogy ők maradtak a szakgimnáziumi státuszban, ez számos hátránnyal járt, állítják, hiszen elvettek tőlük olyan lehetőségeket, mint például

  • ösztöndíj,
  • szakmai gyakorlat,
  • szakmai vizsga,
  • szakmai versenyeken való részvétel.

Mivel a pedagógiai képzésen jó hírű csornai iskola az országos versenyeken a legjobb tíz helyből kettőt-hármat rendre elvisz, Korcsek Renáta szerint borítékolható lett volna egy csomó pluszpont a felvételin, ami szintén kiesett náluk.

A pedagógiai középfokú képzés 2022-ben ugyan átkerült a technikumok közé, de ez a 2020-as, most érettségiző osztálynak sovány vigasz. A törvény előírása szerint kifutó rendszerben a 2023. május-júniusi érettségi vizsgaidőszakban lehetett utoljára a régi érettségi alapján vizsgázni.

Erről eddig semmit nem tudtak, egészen január elejéig, most pedig itt állnak valóban kétségbe esve. Állítják, hogy

a felkészülési idő hiányában számos diák terveinek és céljainak elérése bizonytalanná vált.

Maradhatnának még egy évet az iskolában, de nem ez volt terv. Az Oktatási Hivatal oldalán még szerepel a „pedagógiai ismeretek” tantárgy, de a diákok azt az információt kapták, hogy az érettségi jelentkezési szoftverben már nincs bent, törölték. Az OH listáján valószínűleg csak azért maradt, hogy aki a tavalyi vizsgán megbukott, még javítóvizsgát tehessen. Aki tavaly érettségizett a tárgyból, de idén szeretne felvételizni egyetemre, már a felvi.hu jelentkezési oldalán sem találja meg a tantárgyat.

Kerestük a soproni szakképzési centrum főigazgatóját – a csornai középiskola hozzájuk tartozik – azzal a kérdéssel, hogy miben tudnak segíteni az érintett diákoknak. Üzenetet tudtunk hagyni, a főigazgató válaszát természetesen várjuk, Az Oktatási Hivatalt is megkerestük, a tippünk az volt ugyanis, hozzájuk tartozik a kérdés, hogy a diákok valamilyen módon mégiscsak kaphatnak-e esélyt arra, hogy az érettségijüket letegyék pedagógiai ismeretekből.

A Belügyminisztérium kommunikációs osztályáról érkezett válasz, jelezve, hogy ők az illetékesek. Leírják ők is az új rendszert, amelynek lényege, hogy a szakgimnáziumokban ötéves képzési formát alakítottak ki a művészet, a közművelődés és a pedagógia tanulmányi területeken, az érintett tanulók érettségit és szakmai képesítést egyaránt szerezhetnek. „Ezen tanulók az 5 éves tanulmányi időszak végén a 4 kötelező tárgyból tesznek érettségit (matematika, magyar nyelv és irodalom, történelem, idegen nyelv), továbbá képesítő vizsgát, amely az ötödik érettségi vizsgatárgyat kiváltja.”

A BM sajtóosztálya kitér arra, hogy ha valaki a negyedik év végén a tanulmányait lezárja és mint bármely más gimnáziumban, az érettségi általános szabályai szerint vizsgázik, az ötödik vizsgatárgyként az intézmény oktatási programjában meghatározott kínálatból választhat. Az írják: „A tanulmányaikat 4 év után lezáró tanulók tehát azért nem választhatják a szakmai tárgyat ötödik érettségi vizsgatárgyként, mert a döntésük lényege éppen az, hogy nem kívánják megszerezni a szakmai képesítést”.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!