Körösényi: Ami Venezuela számára Hugo Chávez volt, az Magyarországnak jelenleg Orbán Viktor

2024. január 11. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva

„Ez egy autoriter trükk, tulajdonképpen a megcsúfolása a képviseleti demokráciának” – mondta Körösényi András politológus, egyetemi tanár, a Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatóprofesszora a HVG-nek azokról az esetekről, amikor fideszes politikusok lényegében megfenyegetik a választóikat azzal, hogy ha nem a fideszes jelöltre szavaznak a választáson, kevesebb pénz jut majd a választókerületekre.

„A képviseleti kormányzás jellegzetessége, hogy a választók felhatalmazzák a képviselőket, majd a következő választásokon elszámoltathatják őket. A felhozott esetben azonban ennek éppen a fordítottja történik. Egy kormánypárti politikus számonkéri az állampolgárokon, hogy miként szavaztak, és ennek alapján kívánja jutalmazni vagy büntetni őket.”

Az interjúban Körösényi arról is beszélt, szerinte „Magyarországon vezérdemokrácia van, ami azt jelenti, hogy egy karizmatikus vezető áll a politikai folyamatok középpontjában”, de maga a rendszer egyszerre hordoz autoriter és demokratikus elemeket is. A politológus azt mondta, Magyarországon minden a vezetőről, Orbán Viktorról szól, még a választás is csak népszavazás róla: újra felhatalmazzuk vagy megbuktatjuk?

Orbán lényegében képes volt az egész magyar politikai rendszert maga alá gyűrni, még az elvben független intézmények is az ő kontrollja alatt állnak. „Ami Venezuela számára Hugo Chávez volt, az Magyarországnak jelenleg Orbán Viktor” – jelentette ki a politológus.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!