Sztrájkolnak a német vasutasok, ami kihat néhány Budapestről indított járatra is

2024. január 10. – 09:11

Másolás

Vágólapra másolva

Január 10-én hajnaltól január 12-e délután 6 óráig sztrájkolnak a német vasút, a Deutsche Bahn dolgozói. Az érintett napokon a német vasúti hálózaton a távolsági és regionális forgalomban is jelentős fennakadásokra kell számítani, ez érinti a magyar vasúti hálózatot is, írja a MÁV. A sztrájk érinti a

  • Budapest–Stuttgart–Budapest-,
  • a Budapest–Bécs–Salzburg–München–Budapest-,
  • valamint a Budapest–Hamburg–Budapest-vonalakat.

A Railjet járatok nem mennek el a németországi szakaszra, az EuroCity és EuroNight járatok pedig csak Prágáig mennek, innen a cseh társasággal lehet elutazni Drezdáig. A Budapest–Berlin közvetlen kocsik ezeken a napokon nem járnak. A korábban megvásárolt jegyek díjmentesen visszaválhatók vagy január 19-ig felhasználhatók.

Miért sztrájkolnak?

A német vasút háromnapos sztrájkja az egész országra kihat, jelentős fennakadásokat okozva, miután a DB csak sürgősségi menetrendeket tud üzemeltetni a sztrájk alatt. A munkabeszüntetés a cég szerint milliók utazási terveit érinti. A fizetések és a munkaidő miatt régóta húzódik vita a DB és munkavállalói között. A német vasúti dolgozók azt követelik, hogy csökkentsék munkaidejüket 38-ról 35 órára, valamint 3000 eurós egyszeri inflációs kompenzációt, illetve havi 555 eurós béremelést kérnek.

A DB eddig rugalmasságot mutatott a munkaidőre vonatkozó kérésre, de nem hajlandó csökkenteni a munkaidőt anélkül, hogy a fizetésből ne vágjon le miatta. A vasúti sztrájkkal még nehezebb helyzetbe került Olaf Scholz német kancellár: főleg azután, hogy a vasúti sztrájk egy Németország-szerte tartott traktoros tüntetést követ – utóbbi egész héten át tart.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!