A minisztérium szerint jogszerűen törölték az állam elővásárlási jogát Orbán Ráhel tokaji földjeiről

2024. január 9. – 14:32

Másolás

Vágólapra másolva

A Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közleménye szerint Lázár János világörökségi ügyekért is felelős építési és közlekedési miniszter megkeresésére törölte a földhivatal a tokaj-hegyaljai ingatlanok tulajdoni lapjáról az állami elővásárlási jogot – írja a 24.hu.

A közleményt azután adta ki a tárca, hogy Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője kérdést intézett Polt Péter legfőbb ügyészhez azzal kapcsolatban, hogy az állam nem élt az elővásárlási jogával, mikor Orbán Ráhel tokaji-hegyaljai földbirtokot vett, sőt, törölték az erre vonatkozó kitételt. A kérdést a legfőbb ügyész feljelentésként értékelte és továbbította a rendőrségnek.

Bár a minisztérium közleménye név szerint nem említi a miniszterelnök lányát, azt írja:

„A törvény egyértelműen rögzíti, hogy a világörökségi területen lévő ingatlanokon az államot – a lakhatás céljára szolgáló épületet (lakás, lakóház), valamint a földet kivéve – más jogosultakat megelőzően elővásárlási jog illeti meg.

Mivel az érintett mezőgazdasági ingatlanokra a törvény szerint nem vonatkozik világörökségi státusz miatti állami elővásárlási jog, ezért a földhivatal a világörökségért felelős miniszter megkeresésére törölte azt a tulajdoni lapokról”.

A 24.hu szerint viszont ez azt jelenti, hogy 2018-ban tömeges hibát követett el a kormányzat, amikor egy kormányrendelet mellékletében felsorolt 80 ezer világörökségi ingatlan tulajdoni lapjára feljegyezték a magyar állam részére járó, mindenki mást megelőző elővásárlási jogot.

A minisztérium azt is hangsúlyozta, hogy a törlés jogszerű volt, és hogy az érintett földterületek vonatkozásában az államnak továbbra is fennáll az elővásárlási joga, ahogy valamennyi mezőgazdasági terület esetében. Ez a a földforgalmi törvényben meghatározott elővásárlási jog, ami jóval gyengébb jogosítványokat jelent, mint a világörökségi ingatlanok esetében.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Orbán Ráhel még áprilisban kötött szerződéseket összesen 94 hektárnyi földterületre a borvidéken. Mivel a miniszterelnök lánya budapesti lakos, a tokaj-hegyaljai és az érintett települések húsz kilométeres körzetében élő gazdáknak elővásárlási joguk volt. Ezzel végül senki nem élt, sőt, az állam sem, pedig mivel több ingatlan is a világörökség része, ezekre az államnak is elővásárlási joga volt. Sőt, később kiderült, hogy az Orbán Ráhel által megvásárolt, a világörökséghez tartozó területeken fekvő ingatlanok tulajdoni lapjaiból május végén törölték az állam elővásárlási jogát.

Az Orbán Ráhel által megvásárolt tokaji földek nagy részére nem volt bejegyezve állami elővásárlási jog, amelyeken volt, ott a szőlő mellett volt gazdasági épület, udvar, sőt „kivett kopárságot” és vízmosást is feltüntettek.

(Cikkünk eredeti verziójában Lázár János helyett tévesen Csák János kulturális miniszter neve szerepelt, a hibáért elnézést kérünk.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!