Évi 1,4 milliárd forintot költenek politikai tanácsadókra a minisztériumok

2024. január 8. – 13:39

Évi 1,4 milliárd forintot költenek politikai tanácsadókra a minisztériumok
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond új könyve bemutatóján – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Évente, összesen bruttó 1,4 milliárd forintot költ az állam annak a mintegy száz tanácsadónak az illetményére, akik a döntések előkészítésében és egyeztetésében segítik a tárcákat és a Miniszterelnökséget. Bár a K-Monitor megpróbálta kideríteni, hogy kik a kormány politikai tanácsadói és főtanácsadói, személyüket továbbra is homály fedi, ugyanis a portál közérdekű adatigénylésére adott válaszban nevek nem szerepelnek, csak összegek.

A kimutatás azért így is beszédes, mivel ebből tudható, hogy a tanácsadók havonta, átlagosan bruttó 1 millió 72 ezer forintot keresnek, és meglehetősen eltérő számban foglalkoztatják őket a minisztériumoknál. Míg a Miniszterelnökség 27 tanácsadót és 8 főtanácsadót alkalmaz összesen havi 43,5 millió forintért, addig a Lázár János által vezetett Építési és Közlekedési Minisztérium közlésében egyetlen tanácsadó sem szerepel, az Igazságügyi Minisztérium mellett pedig csak hárman tevékenykednek ilyen megbízással, havi illetményük ugyanakkor meghaladja az 5,4 millió forintot.

A K-Monitor politikai tanácsadók illetményéről szóló Facebook-bejegyzése szerint 2018-ban az akkori Orbán-kormány mellett még 137-en segédkeztek, átlagos illetményük pedig mindössze 630 ezer forint volt, majd 2021-ben a Hvg szerint 93 tanácsadónak volt minisztériumi szerződése, és átlagosan 935 ezer forintot kerestek havonta.

Mint a bejegyzésben írják, a tanácsadók kiléte nemcsak az összeférhetetlenség felderítése miatt lenne fontos, de a velük kapcsolatos információknak politikatudományi jelentősége is van, hiszen az Orbán-kormányokra jellemző, hogy a döntés-előkészítés minisztériumoktól háttérintézményekhez, egyebek mellett a Századvéghez vagy a Makronómhoz kerül. A K-Monitor az Adatvédelmi Hatósághoz fordul, hogy mondja ki: a nyilvánosságra tartozik a tanácsadók kiléte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!