Miközben a katonák akár bruttó 750 ezer forintot is kaphattak év végén, a rendőröknek semmi sem járt

2024. január 8. – 09:27

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben a katonák és a honvédelmi alkalmazottak kategóriától függően 400-750 ezer forintos jutalmat is hazavihettek év végén, a rendvédelmi dolgozóknak semmi pluszpénz nem jutott, írja az Rtl.hu.

A lap közérdekű adatigénylésére a Honvédelmi Minisztérium azt válaszolta, hogy év végi jutalomként az aktív katonaállomány és a honvédelmi alkalmazotti állomány kapott extra juttatást: az Adaptive Hussars 2023 elnevezésű hazai rendezésű nemzetközi gyakorlaton részt vevő állomány bruttó 750 ezer forintot, az állomány többi része pedig bruttó 400 ezer forintot kapott teljesítményjuttatásként.

A pénzt a minisztérium saját költségvetéséből teremtették elő, azaz pluszforrást nem igényelt a folyósítás. Arra a kérdésre, hogy ez összesen mekkora kiadást jelentett, és hány embert érintett, a minisztérium nem válaszolt. (Az utóbbi adatból ugyanis könnyen kiderülne, hány ember van a Magyar Honvédség kötelékében, márpedig ez titkos adatnak minősül. A teljes állomány létszámát egyébként 25-30 ezerre becsülik.)

A rendvédelmi dolgozók ugyanakkor nem kaptak pluszpénzt év végén, derült ki a Belügyminisztérium közérdekű adatigénylésre adott válaszából. Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a lapnak ezt úgy kommentálta, hogy „elfogadhatatlan, hogy miközben a katonáknak százezrek jutottak, a rendvédelmi dolgozók nem kaptak semmilyen pluszjuttatást az év végén”.

A szakszervezeti vezető szerint a rendvédelmi dolgozók januártól ugyan átlagosan bruttó 79 500 forintos (nagyjából nettó 50 ezer forintos) béremelést, pontosabban pótlékemelést kapnak, ez azonban nem kárpótolja őket, ezt ugyanis nagyrészt már elvitte az infláció. (Ez egyébként év elejétől a katonáknak is jár.)

A rendőrségnél ráadásul csak a hivatásos állományra vonatkozik a fizetésemelés, a RIASZ-osnak nevezett rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban lévőkre, valamint a munkavállalóként dolgozókra nem terjed ki a 2022-ben indult bérrendezési program, ebben a munkakörben körülbelül 13-14 ezren dolgoznak a rendőrségnél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!