Harminc éve nem látott hadgyakorlat kezdődött Magyarországon

2023. november 7. – 13:58

Másolás

Vágólapra másolva

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Novák Katalin köztársasági elnök, a Magyar Honvédség főparancsnokának jelenlétében kedden megnyitotta a NATO-erők részvételével megrendezett Adaptive Hussars 23 többnemzeti országos gyakorlatot, ahol az MTI beszámolója szerint azt mondta, 30 éve nem látott hadgyakorlat kezdődött Magyarországon.

Az Adaptive Hussars 2023 hadgyakorlat olasz, török, horvát és amerikai részvétellel zajló, rendkívül összetett, az ország jelentős területére kiterjedő, a honvédség többségét és az államigazgatás jelentős részét megmozgató hadgyakorlat a védelmi képességeket teszteli és fejleszti – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A miniszter szerint a gyakorlat jelenleg zajló kezdeti fázisa csaknem ezer katonát érint, közülük 340-en külföldiek és 170-en tartalékos magyar honvédek. Az ország védelmi igazgatási rendszere és a Magyar Honvédség együttműködő képességének tesztelése érdekében a honvédség kijelölt állománya mellett több, hazánkban települt szövetséges katonai, illetve magyar állami szervezet is részt vesz majd a gyakorlaton, megközelítőleg 4500 emberrel, több mint 200 különféle technikát megmozgatva.

Az Adaptive Hussars 23 a Magyar Honvédség legnagyobb, aktív és tartalékos állomány bevonásával megtartott idei gyakorlata, amely valós katonai mozgással járó átcsoportosításokon keresztül felméri a haderő kijelölt készenléti erőit, valamint a honvédség vezetési rendszerének helyzetét – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf. „Most vizsgázik mindaz, amit eddig építettünk és megalkottunk. Látni fogjuk, hol tartunk, látni fogjuk, mit és hogyan kell tovább erősíteni”. Úgy vélte, a megszerzett tapasztalatokkal jobb és erősebb lesz a honvédség, és erősebb honvédséggel erősebb lesz Magyarország is.

A miniszter szerint a gyakorlatnak köszönhetően sokkal nagyobb lesz az összhang az államigazgatás egyes alrendszerei között, a katonák és a civil közszolgák jobban fogják érteni, hogyan és miben segíthetik egymást a közös feladatok megoldása érdekében, és a szövetségi rendszeren belül is vizsgázik az összhang és a kommunikáció.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!