Három év börtönre ítélték Gánt volt fideszes polgármesterét sikkasztás miatt

2024. január 5. – 17:45

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Székesfehérvári Törvényszék Spergelné Rádl Ibolyát, Gánt volt fideszes polgármesterét – írja a 24.hu.

A lapnak a Székesfehérvári Törvényszék sajtóosztálya a polgármester nevének említése nélkül megerősítette, hogy a volt településvezetőt

három év letöltendő börtönbüntetésre

és három év közügyektől eltiltásra ítélték jogerősen kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt. Spergelné

13,765 millió forintot sikkasztott el az önkormányzattól 2017 és 2019 között, illetve 1,7 milliót egy egyesülettől.

Már zajlott a sikkasztás gyanúja miatt indított nyomozás 2020 nyarán, amikor az akkori fideszes polgármester 11 év után hirtelen lemondott a posztjáról.

Spergelné Rádl Ibolya, a korábbi polgármester 650 ezer forintért rendelt 10 német nemzetiségi ruhát, ez a szerződés azonban szintén szabálytalan volt: nem csatolták hozzá az engedélyező képviselő-testületi határozatot, és hamarabb fizették ki, mint hogy megkötötték volna a szerződést. Ugyan a 650 ezer forint felvételre került, de annak semmi nyoma sincs, hogy az eladó átvette volna az összeget, írtuk 2020 októberében.

Spergelné polgármesterként az engedélyező határozat csatolása nélkül vett fel szabálytalanul fizetési előleget és jutalmat, valamint több százezer forintos prémiumot osztott a kollégáinak. Ugyanezekkel a munkatársakkal felvett 1,2 millió forintot egy klímaszemlélet-formáló projekt kapcsán, de az ellenőr kérésére az önkormányzat ehhez nem tudta bemutatni a szükséges dokumentációt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!