Kamuszámlák, eltűnt pénz: revizor járt Gánton

2020. október 19. – 16:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rendszeresen használta szabálytalanul a község pénzét a nyáron lemondott fideszes polgármester – írja egy revizori jelentés alapján a 24.hu. A jelentésben szó van 26 szabálytalan készpénzfelvételről, amiknél vagy azt a szabályt szegték meg, hogy legfeljebb 300 ezer forintot lehet egy nap felvenni, vagy azt, hogy a felvett összeget egy munkanapon belül el kell juttatni a település kasszájába. Azt sem feltétlenül tartották be, hogy a 300 ezer forinti összegeket (például béreket) átutalással kell fizetni.

Ilyen volt például, amikor 1 millió forintot fizetett ki az önkormányzat egy kft. részére, vagy aikor felvettek több mint 700 ezer forintot, amit csak egy hónap múlva juttattak el a kasszába. Az is előfordult, hogy „a pénztárból felvett előlegek, több százezer forint több esetben, hosszabb ideig az előleget felvevő birtokában volt, azt nem használta fel, s a 30 napos határidő lejárta előtt a pénztárba visszahelyezte, és aznap előlegként egy másik nagyobb összeget vett fel.”

A szerződésekkel is hasonlóan jártak el: a „megkötött szerződések legtöbb esetben hiányosak, nem tartalmazzák sem a megbízó, sem a megbízott képviseletében eljáró személy nevét és beosztását.” Az ellenőr két olyan számlát is talált (összesen majdnem 500 ezer forint értékben), amelyek biztosan hamisak. Az önkormányzat megkereste az ezeken a számlákon szereplő szállítókat, akik közölték, hogy azokat ők nem állították ki, valamint ők gépi számlákat állítanak ki, amiket banki átutalással szokás kiegyenlíteni.

Spergelné Rádl Ibolya, a korábbi polágrmester 650 ezer forintért rendelt 10 német nemzetiségi ruhát, ez a szerződés azonban szintén szabálytalan volt: nem csatolták hozzá az engedélyező képviselő-testületi határozatot, és hamarabb fizették ki, mint hogy megkötötték volna a szerződést. Ugyan a 650 ezer forint felvételre került, de annak semmi nyoma sincs, hogy az eladó átvette volna az összeget.

Spergelné polgármesterként az engedélyező határozat csatolása nélkül vett fel szabálytalanul fizetési előleget és jutalmat, valamint több százezer forintos prémiumot osztott a kollégáinak. Ugyanezekkel a munkatársakkal felvett 1,2 millió forintot egy klímaszemlélet-formáló projekt kapcsán, de az ellenőr kérésére az önkormányzat ehhez nem tudta bemutatni a szükséges dokumentációt.

Az ellenőrzés eredményei miatt a testület feljelentést tett, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság pedig sikkasztás gyanújával nyomozást rendelt el. Spergelné a 24.hu-nak pár hete azt mondta, hogy ő nem tud semmiféle nyomozásról, „holott erről azon a júniusi testületi ülésen is szó volt, amit még Spergelné vezetett.” Az új jegyző is azt állítja, hogy nem tud rendőrségi nyomozásról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!