Több mint húszezer tárgyat hagytak fent vonatokon és buszokon, a fele visszakerült a tulajdonoshoz

2024. január 5. – 15:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt években folyamatosan növekszik a buszokon, vonatokon hagyott tárgyak száma, 2023-ban összesen közel 21 500 darabot adtak le a MÁV-VOLÁN-csoportnak – írja a MÁV Zrt. pénteki közleményében.

A talált tárgyak közül több mint 12 ezer jutott vissza a tulajdonosához. Az elhagyott tárgyakat körülbelül két éve közös adatbázisban kezeli a vállalatcsoport, így nagy könnyebbség, hogy akár a MÁV-START, akár a Volánbusz járatain, állomásain felejtettek valamit, az éjjel-nappal elérhető MÁVDIREKT-nél érdeklődhetnek az utasok.

A legértékesebb elhagyott tárgyak néhány százezer forintot érnek, ezek között akadtak műszaki cikkek – mobiltelefon, okosóra, laptop –, de 2023-ban találtak például elektromos rollert, kerékpárt, és maradt hátra gitár és hegedű is.

Az elveszett tárgyakat általában a járműveken dolgozó jegyvizsgálók, autóbusz-vezetők, a takarító személyzet vagy az utasok találják meg és adják le a vasút-, illetve buszállomások forgalmi irodáiban, ahol az elvesztett tárgyak tartalmát tételesen nyilvántartásba veszik, így kerülnek be az adatbázisba.

A tárgyak a rögzítés után egyből megjelennek a MÁVDIREKT rendszerében. Elveszett értékeik után a tulajdonosok az éjjel-nappal hívható telefonszámok valamelyikén érdeklődhetnek. Az átvétel feltétele, hogy az elveszett tárgyat az utas egyértelműen be tudja azonosítani, a visszaszolgáltatás a MÁVDIREKT által megadott helyszínen történik.

Különleges helyzet, amikor pénzt, valamilyen okmányt vagy bankkártyát veszít el valaki.

„Bankkártya és okmány esetében a tulajdonosa azonosíthatósága esetén a bankkártya-kibocsátónak, illetve a személyes okmányokat kiállító hatóságnak (okmányiroda, OEP stb.) juttatják el a kártyát, okmányt” – írja a MÁV. Pénzt jellemzően nem magában, hanem valamilyen egyéb tárggyal együtt adnak le, és

amennyiben a pénzösszeget is tartalmazó tárgyért 1-2 napon belül nem jelentkezik tulajdonosa, akkor a pénzt nyilvántartásba veszik és egy jegyzőkönyvet állítanak ki. Amennyiben a pénz mellett személyazonosításra alkalmas dokumentum is van a táskában, kabátban, az egyszerűsíti a beazonosítást.

– írja a MÁV.

És ha senki nem jelentkezik a pénzért? „Azok az összegek, melyeket az utasok nem keresnek, vagy amiatt nem lehet visszaadni, mert az utas elérhetősége nem beazonosítható, a hatályos Polgári Törvénykönyv alapján a Magyar Államhoz kerülnek.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!