A magyar katolikus egyház szerint kerülni kell a meleg párok megáldását, hiába engedné Ferenc pápa

2023. december 28. – 15:53

Másolás

Vágólapra másolva

A katolikus egyház vezetése a december közepén kiadott nyilatkozatában tisztázta, hogy az azonos nemű párokat is megáldhatják, amire már korábban Ferenc pápa is utalt. Ehhez képest Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) szerdai közleményében azt az útmutatást adta a lelkipásztoroknak, hogy ezt kerülni kell.

„Nemi identitásától és szexuális orientációjától függetlenül egyénenként minden embert megáldhatunk, mindig kerülni kell azonban azt, hogy a pusztán párkapcsolatban együtt élő, az egyházilag nem érvényes házasságban vagy egynemű párkapcsolatban élő párok számára közös áldást adjunk.”

A szöveg azzal zárul, hogy „ugyanakkor minden sajátos élethelyzetben élő testvérünket kísérjük szeretettel és tisztelettel, segítve őket Isten akaratának mélyebb megértésére a Krisztus evangéliuma szerinti élet útján.”

Az MKPK közleményében az is szerepel, hogy a katolikus egyház kiadott, Fiducia supplicans című nyilatkozat, ami lehetővé teszi az azonos nemű párok megáldását, nem változtatja meg a katolikus egyház „kezdettől vallott hitét és tanítását a házasságról és a nemi erkölcsről.”

A nyilatkozat valóban leszögezi, hogy az áldás nem jelenti a kapcsolat elismerését vagy elfogadását. Szintén kikötik, hogy az áldás semmilyen formában nem hasonlíthat egy esküvői szertartásra. Ferenc pápa még októberben utalt arra, hogy az egyház áldását adhatná az azonos nemű párokra, mer szerinte nem lehetnek „olyan bírák, akik csak tagadnak, elutasítanak és kizárnak.” Megjegyezte viszont, hogy ettől még objektíven bűnösnek tartják az azonos neműek kapcsolatát.

Az egyház és a melegek bonyolult kapcsolatáról nemrég ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!