Hadházy Ákos szerint mégis elrendelték a nyomozást Orbán Viktor angol nyelvű honlapja ügyében

2023. december 27. – 09:15

Másolás

Vágólapra másolva

A kerületi ügyészség mégis elrendelte a nyomozást a miniszterelnök angol nyelvű honlapjának ügyében – számolt be róla Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Korábban a rendőrség elutasította a további vizsgálatot.

A primeminister.hu a 2022-es országgyűlési választási kampányban indult el, Havasi Bertalan sajtófőnök akkor úgy mutatta be a site-ot, mint ami „új, modern formában mutatja be Orbán Viktor életútját, személyes és politikai hitvallását, a kormányzás eredményeit”. Az üzemeltetést 22 hónapra rendelte meg a kormány 75 millió forintért a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltatótól. Az oldal azonban mindössze 13 hónapig működött, ráadásul Hadházy szerint a piaci ár többszöröséből.

Hadházy Ákos először idén szeptemberben tett feljelentést ismeretlen tettes ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás, illetve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt a miniszterelnök angol nyelvű honlapjának szerződéseivel összefüggésben. A rendőrség azonban novemberben megszüntette a nyomozást, az indoklás szerint nem merült fel bűncselekmény gyanúja, bár azt nem vitatták, hogy piaci alapon olcsóbb lehetett volna a megbízás. Hadházy Ákos elképesztőnek nevezte akkor a döntést, és azt mondta, „gyakorlatilag tízszeres, százszoros áron is vehet valamit az állam, akkor sem lesz hajlandó a magyar rendőrség nyomozni”.

A képviselő szerdai posztjában ezzel szemben már arról adott hírt, hogy „karácsonyi meglepetésként” a IX. kerületi ügyészség mégis elrendelte a nyomozást az angol nyelvű honlap ügyében. A kerületi ügyész az indoklásban ezúttal azt írta: a szerződés túlárazottságára korábban a nyomozó hatóság nem tudott magyarázatot adni, a feljelentésben foglalt információk ellenőrzésével kapcsolatban pedig nem indított semmilyen eljárást. Mint azt Hadházy Ákos idézi, az ügyész szerint „a hűtlen kezelés bűntettének gyanúja nem zárható ki, a feljelentésben foglalt tényállítás tisztázása pedig csak nyomozás keretében lehetséges.”

Hadházy beszámolt arról is, hogy az ünnepek előtt a szerződésekbe is belenézhetett, és „nem szakértőként” azt látta, hogy a 75 millió csak a „technikai feltételeket” fedte le, ami szerinte érthetetlen egy olyan honlapnál, ami gyakorlatilag csak a miniszterelnök beszédeinek angol nyelvű fordításait tette közzé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!