Annyira elviselhetetlennek érzik a helyzetet a volt fideszes városvezetők, hogy beálltak Barcson a helyi ellenzék mögé

2023. december 27. – 14:04

Másolás

Vágólapra másolva

Váratlan szövetség összeállására derült fény a fideszes Koós Csaba Tibor vezette Barcson a jövő júniusi önkormányzati választás előtt, a helyi ellenzéki összefogás jelöltjeinek bemutatásakor ugyanis ott volt a képen Karvalics Ottó, a dél-somogyi város korábbi Fidesz–KDNP-s polgármestere, a térség egykori országgyűlési képviselője is, és az egykori alpolgármestere, Racsek József is beállt az összefogás mögé – írja a Népszava.

Karvalics Ottó már az első szabad önkormányzati választáson bekerült a helyi testületbe, és a rendszerváltás után az SZDSZ és a Fidesz közös jelöltjeként, aztán MSZP-sként nyert mandátumot, 1998-tól pedig ismét fideszesként volt képviselő, 2010-től pedig polgármester lett, és az Országgyűlésbe is bekerült. Négy évvel később ez már összeférhetetlen volt, így maradt a városvezetésnél, 2019-ben viszont innen is kitúrták őt.

Karvalics mellett a város korábbi, szintén fideszes alpolgármestere, majd a járási kormányhivatal vezetője, Racsek József is csatlakozott az összefogáshoz, ami legalább ennyire meglepő fejlemény. Racsek hasonlóan emblematikus figurája a helyi politikának, ugyancsak 1998-tól volt ott fideszes képviselő, de a 2019-es önkormányzati választás után neki is távoznia kellett. Racsek a Népszavának azt mondta, hogy

soha ilyen rossz állapotban nem volt még a város, és hozzátette, hogy lassan eljutunk oda, hogy az ember már szégyelli, hogy valaha köze volt a település vezetéséhez.

„Azért indultam anno a polgármesteri címért, majd, amikor összeférhetetlenné vált az országgyűlési képviselői poszttal, azért mondtam le utóbbiról, s maradtam a város élén, mert tenni akartam Barcsért. És most is ezért döntöttem úgy, hogy beszállok az ellenzéki összefogásba: egyszerűen nem tudom elviselni, milyen irányba mennek a dolgok a városban” – mondta Karvalics a lapnak arra a kérdésre, hogy hogy került a helyi ellenzékiek szövetségébe.

Karvalics szerint helyben elfogadhatatlan az a mentalitás, hogy ha valaki nem áll be a sorba, azt ellehetetlenítjük. Egy településen szükség van kompromisszumokra, itt az ember nem egy pártot szolgál, hanem a várost – mondta, hozzátéve, hogy egy esetleges ellenzéki siker esetén sem vállalna semmilyen hivatalos pozíciót, hanem afféle tanácsadóként segítené a majdani városvezetést. A Népszavának azt mondta, még nem árulózta le senki kormányoldalról, sőt, a fővárosi pártközpontokból sem keresték, hogy mit közösködik a „dollárbaloldallal”. Karaktergyilkosságtól sem ő, sem pedig Racsek nem tartanak, és Karvalics azt is hangsúlyozta, hogy nem ő változott.

Az ellenzéki összefogás jelöltje egyébként Anderné Röszler Erika lesz a városban, aki nem mellesleg Ander Balázs Jobbik-alelnök felesége. Emiatt támadják is már őket a kormánypártok, mondván, családi bizniszt akarnak csinálni Barcsból.

Szerinte a városban már eluralkodott a félelem, hiszen itt nincsenek komoly cégek, az önkormányzat a legnagyobb munkaadó, így valamilyen formában mindenki függ tőle, ha nem maga, akkor családtagja vagy ismerőse révén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!