Másfél milliárdba került a fővárosnak, hogy nem kapta meg a kormánytól várt pénzeket

2023. december 25. – 21:22

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sikerült bevasalni a fővárosnak járó pénzeket, a kormány az önkormányzat egyetlen támogatási vagy hitelfelvételi kérelmét sem teljesítette. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes az RTL Híradóval azt közölte: meglévő hiteleik átstrukturálásával tudták biztosítani a főváros működőképességét, ez azonban mintegy 1,5 milliárd forintnyi plusz kamatterhet jelent.

A kormány egyik esetben sem indokolta, hogy miért utasították el a támogatásokat, ezt az RTL Híradó is hiába kérdezte.

Rezsitámogatás, 6 milliárd forint a Lánchíd felújítására, megelőlegezett 11 milliárd forint az új trolibuszokra és kormányzati engedély egy 16,6 milliárd forint fejlesztési hitelre – többek között ezeket a bevételeket várta volna a Fővárosi Önkormányzat idén a kormánytól.

Az összegeket azonban nem sikerült bevasalni. Nem kaptak rezsitámogatást, hitelkérelmüket indoklás nélkül elutasították, a Lánchíd restaurációjára fordított összeg sem érkezett meg, noha a beruházás már befejeződött.

Így lényegében hitelből finanszírozták a tömegközlekedést. Az utolsó negyedévben közel 50 milliárd forint szükséges ennek működtetéséhez, amit banki finanszírozással, 2024 első negyedévében fognak kifizetni kamatkiadások mellett. A főváros nagyságrendileg 1,5 milliárd forint kamatteherrel számol.

December végére az új trolibuszokhoz szükséges 10-11 milliárd forint sem érkezett meg, de Kiss Ambrus azt reméli, itt csak technikai okokról van szó, és januárban megérkezik. Ezt is Budapestnek kellett kifizetnie.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!