Bödőcs Tibor: Ha Jézus visszatérne, az Origo kiválóan le tudná járatni

2023. december 22. – 08:13

Másolás

Vágólapra másolva

„Egy konzervatív, keresztény lapba egy nem hívő Jézus-szimpatizáns”

– helyezte el magát a Magyar Hang ünnepi számában Bödőcs Tibor, aki hosszú címlapinterjút adott a lapnak. A kereszténység politikai felhasználásáról azt mondta: humoristaként éppen a képmutatás az egyik fő kutatási területe, Magyarország pedig aranybánya ilyen szempontból.

„Úgy hallottam, Jézus országa nem e világból való, akkor talán az egyháznak is kevésbé kéne közel kerülnie az e világi hatalmakhoz. Ha Jézus visszatérne, az Origo kiválóan le tudná járatni.”

Már a beszélgetés elején előkerül a magyar miniszterelnök is, bár a neve egyszer sem hangzik el, Bödőcs ugyanis azt mondja:

„A türk basánk hajtja a magyar nyilvánosságot, de nem szeretem megnevezni, mert egy kissé elkoptattuk már a nevét.”

Szerinte az sem szerencsés, ha az újságírók teljes állásban mitizálják őt, „szelektálni kellene, és csak akkor kritizálni, ha annak valóban van tétje. Nem kell róla annyit beszélni, és kész.”

A Bödőcsbe korábban beleálló Demeter Szilárdot („egyre butábban csinálja, amit csinál”) a humorista egy egyszerű kommentelőnek nevezi, aki véletlenül felszaladt a színpadra a produkció helyére, márpedig szerinte kommentelőkkel nem kell foglalkozni. Egy dedikált példányt azért küldött a PIM főigazgatójának az új, Prímszámok hóesésben című könyvéből, amire válaszul Demeter is postázta neki a saját kötetét.

Szerinte viszont abban sem bízhatunk, hogy egy esetleges kormányváltás után minden jó lesz az országban, szerinte inkább másképp lesz rossz, ha a jelenlegi rendszer eltűnik.

„Talán nem lesz ennyire képmutató, de a farizeusok és a hipokriták oldalfüggetlenek.”

Szóba kerül Fábry Sándor is, aki Bödőcs előző, Mulat a Manézs című könyvét úgy kommentálta: olyan, mint egy Boeing, amit töltenek, töltenek kerozinnal, de sosem száll fel. Bödőcs szerint viszont pont ezt akarta ábrázolni, mert ebben élünk:

töltik Magyarországot kerozinnal, de képtelen felszállni.

Az új argentin elnök is a regénye főhőse, Luigi köpönyegéből bújt elő a humorista szerint. „Még nem mélyedtem el az életművében, de amit eddig láttam, ígéretesnek tűnik. Láncfűrésszel politizál: oktatás, egészségügy, kultúra? Levágni. Bár végül is nálunk is ez volt, csak nem ennyire látványosan.

Oktatás, egészségügy? Megkapja P. Sándor! Itthon is megy a fűrész, csak azt mondják róla, hogy körömolló.”

Bayer Zsolt, a Libri-felvásárlás és az ukrajnai háború után végül felmerül még az emigráció kérdése is. Bödőcs Tibor azt mondja, ő itt él, nem is szeretne máshol, és nem hiszi, hogy kevesebbet tenne a magyar kultúráért, „mint az, aki döngeti a mellét, hogy mekkora magyar, de

ha azt mondom neki, hogy Mándy Iván, gondolkodik, melyik csapatban focizik”.

Bödőcs szerint az lenne az igazi nemzeti politika, ha a rendszernek behódolók helyett a tehetségeket karolnák fel, Jocky TV helyett pedig egy Tarr Béla TV-t javasol.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!