Orbán: A végén az oroszok az amerikaiakkal fognak megegyezni Európa feje fölött

2023. december 21. – 10:47

Másolás

Vágólapra másolva

A BBC Putyinról kérdezte Orbánt, arról, hogy az orosz elnök egy demilitarizált semleges Ukrajnát akar látni. Miben ért egyet Putyinnal, és miben nem? – kérdezték a miniszterelnököt.

Orbán szerint a kérdés két lépéssel előrébb áll, mint ahogy ő áll. Arra nem akar válaszolni, hogy milyen békemegállapodást kell kötni a háború után, mert szerinte a BBC erről beszélt. A helyes sorrend a következő szerinte: először tűzszünet kell, és adunk magunknak időt, hogy megbeszéljük, milyen béketárgyalások lesznek, és mik lesznek azoknak a főbb keretei. „Magyarország csak idáig megy el: legyen tűzszünet minél hamarabb” – mondta. Ha az európaiak nem kezdenek tárgyalásokba, akkor „a végén az oroszok az amerikaiakkal fognak megegyezni Európa feje fölött”. A miniszterelnök szerint ezt a veszélyt a krími válságnál sikerült elkerülni, „ez nagy bravúr volt”, ez volt a minszki megállapodás.

A BBC újságírója szerint Orbán nem válaszolt a kérdésére: mi az ő jövőképe arról, hogy semleges zónát akar a keleti határain, vagy egy szövetséges NAO-tagot? Orbán úgy felelt, „Magyarországnak más országra vonatkozóan nincs víziója, csak magára”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!