Túllépte a téli szabályozási vízszintjét a Balaton

2023. december 21. – 11:04

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán 117 centiméter volt a Balaton átlagos vízszintje, ami 7 centivel magasabb, mint amennyit a téli szabályozás megenged. A tó a téli időszakban 110 centiméter lehet, amitől az előírások szerint csak 5 százalékkal lehet eltérni – írja az Infostart. Az elmúlt 20 napban 14 centivel emelkedett a tó vízszintje.

A siófoki új zsilipeket egyelőre nem nyitják meg, a lap a vízügytől ezzel kapcsolatban azt a választ kapta, hogy a Balaton vízkészletének csökkentése, azaz a vízeresztés csak akkor indokolt, ha „a vízszint eléri a minden hónap első napjára rögzített átlagos vízállás maximumát”.

Júniusban 121 centit mértek a Balatonon, ekkor megnyitották a Sió csatorna zsilipjét, akkor 6,5 centit süllyedt a vízszint. A Balaton-parti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) közös közleménye szerint viszont valójában az állt a mesterséges leeresztése háttérben, hogy a Balatoni Hajózási Zrt. 5,7 milliárd forint értékben legyártott két új kompját és két katamaránját régóta nem tudták a Sió csatornán felhozni a Dunától a Balatonig, mert ehhez nem volt elég magas a csatorna vízállása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!