Márciustól megszűnhet a vonatokra és volánbuszokra is jó Budapest-bérlet

2023. december 20. – 22:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az Építési és Közlekedési Minisztérium és a Fővárosi Önkormányzat közötti elszámolási vita miatt a jövőben csak a MÁV vagy a Volán által értékesített jegyekkel és bérletekkel lehet majd használni a vonatokat, héveket és a buszokat Budapesten és az agglomerációban – írta az Index kormányzati forrásra hivatkozva.

2016. október 28-án az Építési és Közlekedési Minisztérium jogelődje, valamint a Fővárosi Önkormányzat megállapodást kötött a budapesti elővárosi vasúti és volánbuszos szolgáltatásokról. Ennek köszönhetően a főváros határán belül BKK-jeggyel és Budapest-bérlettel lehetett utazni a MÁV és a Volán járatain.

Az Index szerint ennek az állapotnak hamarosan vége, mert a felek nem hosszabbítják meg a 2023. december 31-én lejáró szerződést. Ennek pedig az az oka, hogy nem sikerült megállapodniuk a 2022-es elszámolásról. „Az Építési és Közlekedési Minisztérium álláspontja szerint Budapest Főváros Önkormányzata mintegy 2 milliárd forinttal tartozik az állami közszolgáltatónak, és mivel az ÉKM ajánlatát az önkormányzat nem fogadta el, így a 2022. év pénzügyi zárása nem történt meg” – írták.

Eszerint 2024. március 1. után a MÁV és a Volán járatain, a fővároson belüli szakaszokon már nem fogják elfogadni a BKK jegyeit és a Budapest-bérletet.

„Az ÉKM-megrendelésű szolgáltatások igénybevétele a tarifarendszert érintő módosítások életbe lépését (tervezetten: 2024. március 1.) követően a helyközi díjtermékekkel, köztük a vármegye- és országbérletekkel, illetve azok 24 órás érvényességű új változatával lehetséges” – írta az Index forrása, aki szerint ezzel „kiegyenlítésre kerül Budapest közösségi közlekedésének aránytalan állami támogatási előnye”. Hozzátette, hogy a „felszabaduló forrásokat” várhatóan vidéki városok tömegközlekedésének támogatására vagy a munkavállalók bérének fejlesztésére fogják használni.

Az értesülésekkel kapcsolatban kérdéseket küldtünk az Építési és Közlekedési Minisztériumnak és a Fővárosi Önkormányzatnak is. Amint válaszokat kapunk, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!