Orbán Balázs Ukrajna uniós csatlakozásáról: Magyarország hozzájárulása nélkül a folyamat nem tud továbbmenni

2023. december 17. – 08:46

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány jelen feltételek mellett Ukrajna uniós csatlakozásáról még a tárgyalások megkezdését is elhibázottnak, korainak, indokolatlannak, előkészítetlennek tartja. Erről beszélt Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában az MTI összefoglalója szerint.

Orbán Balázs szerint az európai uniós csúcstalálkozón Magyarország egyértelműen jelezte, hogy nem ért egyet Ukrajna csatlakozásával. Ez volt az, amikor Orbán Viktor kisétált a teremből szavazás előtt, azaz nem vétózta meg a döntést. „Jeleztük egyet nem értésünket, és hagytuk, hogy a 26 tagállam meghozza ezt a döntést” – fogalmazott.

A politikai igazgató arról beszélt, Magyarország hozzájárulása nélkül a folyamat nem tud továbbmenni, illetve a végén a magyar parlamentnek is ki kell mondania a döntő szót. Az európai uniós alapszerződés a napnál is világosabban fogalmaz, tette hozzá, az EU-t bővíteni csak a tagállamok beleegyezésével lehet.

Számításai szerint legalább 75 olyan pont van még, amelyben egyhangú döntéshozatalra van szükség.

Azt is mondta, hogy az EU meghatározott még a korábbi, tagjelölti státusz megadására hét feltételt, amelyek közül az Európai Bizottság értékelése szerint is csak négyet teljesít Ukrajna, Magyarország szerint pedig egyik sem teljesült.

A magyar kormány álláspontja szerint nincs szükség az EU költségvetésének módosítására, szerintük minden kérdés megoldható a költségvetés keretein kívül vagy a meglevő kereteken belüli belső átcsoportosítással. Orbán Balázs azt mondta, a kormány ettől függetlenül kész a tárgyalásokra, de vannak feltételei: a magyar emberek pénzét nem lehet Ukrajnának odaadni, és Ukrajna finanszírozásával kapcsolatban le kell folytatni egy stratégiai vitát, hiszen az eddigi stratégia megbukott.

A miniszterelnök politikai igazgatója arra számít, hogy a közeljövőben tartanak egy rendkívüli európai uniós csúcsot, ezért szerinte a vitás kérdéseket az addig tartó időszakban kell megoldani. „Ha ez sikerül, lesz költségvetés-módosítás, ha nem, akkor a költségvetésen kívül kell a továbbiakat a többi tagállamnak megoldania” – mondta.

Orbán Balázs szerint csak akkor tud a 27 uniós tagállam közösen dönteni a költségvetés módosításáról, ha Magyarország felvetéseit az uniós csúcs előtti időszakban kezelik az uniós szervek, tehát egy intenzív tárgyalási időszak következik Magyarország és az Európai Bizottság, valamint Magyarország és a többi uniós tagállam között. A magyar kormány csak akkor kész megszavazni Ukrajna további támogatását, ha azt az unió a költségvetésen belül oldja meg. A támogatás legfeljebb egy évre szólhat, és a jogtalanul visszatartott források kapcsán tehernövekedést nem tud Magyarország vállalni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!