Megmagyarázta a kormány, hogy miért csak a fideszes vezetésű önkormányzatok vehetnek fel hitelt

2023. december 17. – 07:51

Másolás

Vágólapra másolva

Csak a fideszes vezetésű önkormányzatok vehetnek fel hitelt, az ellenzékiek nem – ez olvasható ki abból a csütörtökön közzétett kormányhatározatból, amelyben tételesen felsorolták, hogy a kormány mely önkormányzatok hitelfelvételi kérelmét támogatta, és melyikeket utasította el. A 2011-es adósságrendezése óta ugyanis csak a kormány engedélyével vehetnek fel hitelt az önkormányzatok.

A kormány elutasította Budapest, Gödöllő, Dunaújváros és Miskolc hitelkérelmét, míg Békéscsaba, Szolnok, Sopron és Szarvas megkapta az engedélyt. A táblázatból kiderül, hogy a fideszes vezetésű Debrecen felvehet 13 milliárd forint hitelt, míg a jóval nagyobb költségvetésből működő Budapestnek 16,5 milliárdos kérelme nem kapta meg a zöld lámpát.

A Belügyminisztérium az ATV kérdésére azt írta, hogy a kormány minden esetben a beadott kérelmek alapján hozza a döntést, és célja, hogy az önkormányzatok működőképességét fenntartsa, az eladósodásukat megakadályozza.

„Azoknak az önkormányzatoknak a hitelkérelmét támogatta, akik jól gazdálkodnak, akiknél a csőd és az eladósodás nem fenyeget”

– fogalmaztak, és válaszukból az is kiderült, hogy a kormány elé kerülő kérelmeket a Magyar Államkincstár mellett a kormányhivatalok is áttekintik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!