Szökésben van egy Magyarországon aktív balkáni drogkartell vezetője

2023. december 15. – 09:22

Másolás

Vágólapra másolva

Szökésben van egy Magyarországon tevékenykedő balkáni drogkartell feje, Nikolic Andrija. A 38 éves montenegrói férfi a gyanú szerint legkevesebb 200 liter amfetaminolaj, 67 ezer extasy tabletta, 200 kilogramm marihuána, 40 kilogramm kokain és 3 kilogramm heroin Magyarországra szállításáért felelős.

A kábítószerért cserébe luxusautókkal fizettek neki a magyar és a külföldi kereskedők. Miután az információk szerint 2023 májusában elhagyta Magyarországot, ismeretlen helyre távozott. A Budai Központi Kerületi Bíróság európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki ellene 2023. december 4-én – írta a Police.hu.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály győri osztálya a napokban fejezett be egy nyár elején indult kábítószer-kereskedelem elleni akciósorozatot. A fókuszban olyan bűnszervezetek álltak, amik a SkyECC titkosított platformot használták az illegális ügyleteikhez.

A SkyECC platformot az Europol és az Eurojust 2021 márciusában törte fel, és azóta támogatják a nemzeti bűnüldözési irodákat, valamint ügynökségeket Európa-szerte. A cél, hogy a bűnüldöző szervek a saját országukban tevékenykedő bűnszervezeteket sikeresen és eredményesen fel tudják számolni.

A Készenléti Rendőrség egységei az elmúlt években több sikeres rajtaütést is végrehajtottak a platformot használó bűnbandák ellen. A győri egység tavaly több olyan nyomozást is indított, amely szintén a SKyECC-hez volt köthető. Ezek adatai alapján a gyanúsítottak 2020 nyarától elfogásukig legkevesebb 170 kilogramm marihuánát és 36 kilogramm kokaint vásároltak külföldi forrásokból, amiket aztán Magyarországon értékesítettek. Az ezzel szerzett vagyont legális vállalkozásokba és ingatlanokba forgatták át.

Az egyik lefoglalt nagy értékű autó – Forrás: Police.hu
Az egyik lefoglalt nagy értékű autó – Forrás: Police.hu

A bizonyítékok beszerzése és elemzése után a nyomozók idén nyáron indították el azt az akciót, amit a múlt héten fejeztek be. A rajtaütésekben a KR bevetési és járőr egységei, az NNI nemzetközi bűnözés elleni osztályai, kiber- és vagyon-visszaszerzési nyomozói, valamint bűnügyi technikusai is részt vettek. Száz fővel, összesen kilenc helyszínenBudapest több kerületében, Gyálon, Lajosmizsén, Székesfehérváron és Balatonfenyvesen – hajtottak végre elfogásokat, kutatásokat, valamint vagyonzárolásokat.

Lefoglaltak marihuánát, amfetamint, valamint a terjesztéshez szükséges eszközöket, míg vagyonvisszaszerzési eljárás keretében pénzt és nagy értékű gépjárműveket. Emellett bankszámlákat és négy ingatlant vettek zár alá. Az elvont vagyon összértéke közel 240 millió forint.

Az akció során összesen hét főt fogtak el kábítószerhez köthető bűncselekmények miatt. Hármukkal szemben rendelt el kényszerintézkedést a Budai Központi Kerületi Bíróság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!