Gulyás Gergely szerint nyomás alatt írhatták alá a kárpátaljai polgármesterek a levelet, amelyben azt kérik, ne fúrja Magyarország az ukrán uniós csatlakozást

2023. december 13. – 07:56

Másolás

Vágólapra másolva

Ha valaki az elmúlt napok képeit látja, hogy történik a sorozás ma Ukrajnában, akkor semmilyen illúziója nem lehet, jobb ha egy polgármester megvédi a saját települését – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Blikknek adott videós interjújában. Szerinte ma Ukrajnában egy polgármester úgy tudja ezt megtenni, ha aláírja az uniós csatlakozás támogatását kérő papírt.

Hétfőn a kárpátaljai magyarok képviselői nyílt levéllel fordultak Orbán Viktorhoz és az Európai Tanács elnökéhez annak érdekében, hogy a magyar miniszterelnök és Charles Michel tegyenek meg mindent azért, hogy támogassák Ukrajna EU-csatlakozásról szóló tárgyalásainak megkezdését, amiről a december 14-15-i EU-csúcson születhetne pozitív döntés, ám a magyar kormány egyelőre elutasítja azt.

A beszélgetésben szóba került az is, hogy mikor érkezhetnek meg az uniós pénzek. Gulyás Gergely szerint akár ez a napokban megtörténhet, ugyanis az Európai Bizottság azért várt eddig, hogy Ukrajna ügyében zsarolhassák a magyar kormányt. Úgy tűnik nem tudják tovább húzni, és ők hátrálnak meg – mondta a miniszter. Hozzátette: ha ez megtörténik, már januárban közel 700 ezer forintos bruttó átlagbért kereshetnek a pedagógusok.

A Fidesznek azért nincs még főpolgármester-jelöltje, mert annyian lennének alkalmasak a posztra

A riporter arról is kérdezte Gulyást, hogy van-e már főpolgármester-jelöltje a Fidesznek. Gulyás szerint azért nem sikerült még kiválasztani a megfelelő embert, mert „annyi jó jelölt van”, az más kérdés, hogy a jó jelöltek között sokaknak nincs erre ambíciója. Ha meglenne a jó jelölt, akkor kis esélyt lát rá, hogy ne szivárogna ki a neve.

Gulyás egy személyes, gyerekkori történetet is megosztott a Blikkel. A riporter felhozta, hogy Gulyás gyerekként kis híján sírva fakadt, amikor nem nézhette meg Nicolae Ceausescu egykori román pártfőtitkár kivégzését a tévében. Gulyás helyesbített, hogy nem kezdett el sírni, de valóban már gyerekként érdekelte a politika. „1988 júniusában, amikor hatéves voltam, részt vettem a nagy Erdély-tüntetésen. Nem állunk meg félúton, Ceausescu pusztuljon! – ezt skandálta tömeg. Alig telt el másfél év... és kivégezték a román diktátort. A szüleim kétségkívül nem érezték úgy, hogy 8 évesen nekem meg kell néznem ezt a jelenetet, amivel én nem értettem egyet. De úgy éreztem, legalább is 8 évesen, hogy van értelme közéleti szereplésnek” – mondta a miniszter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!