Január 16-ra ígéri a bértárgyalások folytatását a MÁV-Volánbusz

2023. december 12. – 13:38

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kaptak még bérajánlatot a Volánbusz dolgozói, ezért folytathatják a tiltakozást – mondta a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) keddi sajtótájékoztatóján az érdekképviselet elnöke a szakszervezet közleménye szerint. A szakszervezet által szervezett sztrájk múlt héten vasárnap és e hét hétfőn zajlott a béremelésekért, ugyanis Dobi István szakszervezeti vezető szerint a meglévő karbantartók és buszvezetők közül sokan hamarosan nyugdíjba mennek, fiatalok pedig nem jönnek a helyükre ilyen fizetésekért. Dobi István a tiltakozást a résztvevők száma és az összes dolgozóhoz viszonyított aránya alapján sikeresnek tekintette, írja az MTI.

Hozzátette, hogy a vállalatvezetőség ígérete alapján csak január 16-án folytatódik a bértárgyalás, ezért az érdekképviselet addig felméri, támogatnának-e a munkavállalók egy újabb tiltakozást. Dobi István szerint a legrosszabb helyzet alakult ki azzal, hogy még mindig nem ismerik a 2024-es béremelés mértékét, ezért visszautasította, hogy a SZAKSZ felelőtlenül cselekedett a sztrájk megszervezésével. A munkavállalókat nem lehet szembefordítani a szakszervezettel, amelynek kötelessége kiállni a munkavállalókért – fogalmazott. A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szintén elfogadhatatlannak tekinti, hogy a Volánbusz dolgozói még mindig nem tudják, mekkora fizetésemelést várhatnak 2024-ben. Az elégséges szolgáltatás szabályai alapján 5 ezren szüntethették be a munkát a tiltakozás idejére, ebből 2500-an ezt meg is tették, így a támogatottság 50 százalékos volt.

A MÁV-csoport honlapján a vállalat a szakszervezetre mutogatott akkor, amikor azt írta, hogy „a vitatott jogszerűségű sztrájk megakasztotta a bértárgyalási folyamatot: nem tett bérajánlatot a munkáltató”, pedig akár egy decemberi bérmegállapodásra is lehetett volna esély.

„A SzAKSz által megfogalmazott 25 százalékos bérkövetelés nem összeilleszthető a cégcsoport, illetve a nemzeti költségvetés lehetőségeivel, annak vitatott jogszerűsége és időzítése pedig aláásta a kölcsönös bizalmat, amely nélkülözhetetlen a 2024-es bérmegállapodás megkötéséhez” – áll a közleményben a munkáltatói és a tulajdonosi oldal álláspontját ismertető Pafféri Zoltán MÁV Zrt.-vezérigazgató nyilatkozata, ami a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács (CsÉT), december 12-i ülésén hangzott el.

Itt hangzott el az is, hogy a bértárgyalásokat január 16-án folytatni szeretnék, így szerintük minden feltétel adott ahhoz, hogy – az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – még az év legelején megszülethessen a 2024-re vonatkozó bérmegállapodás is.

Mindehhez a munkáltató és a tulajdonos közötti további egyeztetésekre, illetve – a sztrájk megítélésében – megosztott érdekképviseletek konszenzusos álláspontjának a kialakítására van szükség. Az előttünk álló hetek erre alkalmat adhatnak a feleknek, fejtette ki Pafféri Zoltán, aki szerint a MÁV-Volán-csoport elkötelezett a bérmegállapodás gyors, békés megkötésében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!