Belgrádban egyszer ment már egy hasonló kört a mini-Dubaj mögötti befektető

2023. december 11. – 14:44

Belgrádban egyszer ment már egy hasonló kört a mini-Dubaj mögötti befektető
A Belgrade Waterfront toronyháza 2021-ben – Fotó: Andrej Isakovic / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Rákosrendezőre mini-Dubajt megálmodó Mohamed Alabbar egyszer már – szinte – végigvitt egy hasonló projektet, méghozzá Belgrádban – írja az Én Budapestem, a fővárosi önkormányzat lapja.

Azt még nem tudni, hogy az Egyesült Arab Emírségekből érkező Alabbar és cége milyen szerződést köt, kötött a kormánnyal, ahogy az sem, hogy hogyan áll a tervezés. A befektető toronyházat akar, de erről még a kormányon belül sincs egyetértés, Lázár János például kifejezetten ellenzi ezt.

A Belgrade Waterfront (Beograd na vodi) projektet 2012-ben, a szerbiai választások előtt jelentették be. Az akkor még 3 milliárd dollárosra tervezett projektet Abbar prezentálta az akkor még miniszterelnök-jelölt Aleksandar Vučićnak, aki ma Szerbia elnöke.

A projekt végül 2014-ben indult el, és egy nagy értékű, folyóparti rozsdaövezetben zajlott, nem messze a központi pályaudvartól. Már az 1920-as évek óta szó volt róla, hogy fel kéne újítani a környéket, de korában egyik kormány sem fogott bele. Végül a kormány odaajándékozta, tehát ingyen átadta a területet – és az azon álló történelmi épületeket – a befektetőnek.

Az előkészítés, ahogy a VSquare hírleveléig itthon is, a háttérben zajlott, társadalmi egyeztetés nem történt. A városvezetésnek volt egy már kialakított általános városrendezési terve, amibe a projekt nem igazán illett bele. A megoldás az volt, hogy egy 6 órás ülés során megváltoztatták a város terveit.

A legtöbb építészeti projektre nem írtak ki pályázatot, de amire igen, azt sem a helyi vállalkozók nyerték. A toronyházat például a Burdzs Kalifa mögött álló amerikai cég cég tervezte.

Bár valóban folyt be külföldi tőke, a luxuslakások nem segítettek a lakhatási problémán, erősödött a szegregáció, új közlekedési problémák merültek fel. Az első tüntetést 2016-ban, az aláírás utáni évben rendezték, miután egy éjszaka azonosítatlan, álarcos emberek illegálisan lebontottak olyan épületeket, amik akadályozták a projekt megvalósulását. A Mérce 2018-as cikke szerint a helyi éjjeliőrt megkötözték, és ugyan fizikailag nem bántalmazták, sokkos állapotban kórházba került, ahol néhány napon belül meghalt.

2022-ben már 5000 lakást adtak el a területen, és 33 épület készült el. Az iskolák nagy részének, a kulturális épületeknek és a beígért park építése azonban még nem indult el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!