Feltűnt egy díjátadón Kudlik Júlia

2023. december 10. – 08:44

Feltűnt egy díjátadón Kudlik Júlia
A Sára-Csoóri-Életműdíjjal kitüntetett Hábermann Jenő Balázs Béla-díjas filmproducer, Kudlik Júlia újságíró, televíziós műsorvezető, bemondó, a Magyar Televízió örökös tagja és Tóth István Zoltán, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. tartalomért felelős igazgatója – Fotó: MTI/MTVA

Másolás

Vágólapra másolva

Előző évi díjazottként a 78 éves Kudlik Júlia, a közmédia legendás, hamarosan újrainduló tudományos-ismeretterjesztő műsorának egykori műsorvezetője adta át a Sára-Csoóri-Életműdíjat pénteken a Thália Télikertben. Az MTI beszámolója szerint az idei díjazott Hábermann Jenő Balázs Béla-díjas filmproducer lett a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított szakmai díjak átadásán. A közszolgálatáért végzett tevékenység és a példaértékű szakmai munka elismeréseként tíz kategóriában adták át az elismeréseket – figyelt fel az eseményre az Nlc.hu.

Kudlik Júlia 1964. február 29-én szerepelt először a Magyar Televízió képernyőjén, a Magyar Rádióban is dolgozott három hónapon keresztül bemondóként. A Delta vezetésével 1965-ben bízták meg, és ezt egészen 1996-ig folytatta is, majd kisebb szünet után ismét ő lett a műsorvezető, egészen addig, míg végül el nem vették tőlük a műsort. Dolgozott a TV2-nél is szerkesztőként és riporterként is. 2003-ban a Fidesz felkérésére az egyik nagygyűlésükön műsorvezető volt, írja a Wikipedia, de ebben nem befolyásolta pártszimpátia, és nem is párttag.

Kudlik Júlia ősszel, a komáromi Kikötő Polgári Szalon rendezvényén vett részt, ahol azt mondta: nem él remeteéletet, de valóban egyedül van. „Amikor 2001. november 30-ával megszűnt a munkaviszonyom a Magyar Televízióval – ami egyébként első és utolsó munkahelyem volt –, akkor úgy döntöttem, hogy véget ért a nyilvánosság előtt élt életem. Lezártam az életemnek egy szakaszát, és elindult egy másik. De attól, hogy nem vagyok képernyőn, még élek. Amikor képernyőn voltam, akkor sem az volt a legfontosabb számomra, hogy látnak” – mondta.

Képernyős debütálása is szóba került, amire így emlékezett vissza: „Megjelentem a képernyőn, és valami olyat mondtam, hogy »Kedves nézőink, matematikaóránkat látták, tíz óra húsz perckor környezetismeret-óránk következik.« Valami ilyesmit csicseregtem. Anyukám és apukám rosszul lettek. Apukámnál az egész vállalat a tévét nézte. De én ezt soha nem így fogtam fel. Senki nem hiszi el, hogy én egy ugyanolyan ember voltam, vagyok, s a hátralévő kis időre még maradok is, mint az olvasók közül bárki. Nekem ez a munka jutott” – idézett tőle a Vasarnap.com.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!