Már nincs piros fokozat délen, de előfordulhat ónos eső

2023. december 10. – 06:31

Másolás

Vágólapra másolva

A legmagasabb, harmadfokú, piros riasztást adta ki ónos eső miatt Baranya, Bács-Kiskun és Tolna vármegye hét járására az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap hajnalban, írja az MTI. Ezt később, reggel hét óra körül módosították, az alábbi szöveget tették közzé:

„Lekerült a piros fokozat D-n, de kora délelőttig még előfordulhat kisebb ónos eső arrafelé!”

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy ha tehetik, ne induljanak útnak, sem gyalogosan, sem autóval. Ne parkoljanak fa alatt vagy vezeték közelében. Készüljünk fel arra az esetre is, ha vezetékszakadás miatt nem lenne áram, készítsenek be elemlámpát, vagy gyertyát.

Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívót.

Az érintett területeken fokozott odafigyelést kérünk mindenkitől, és figyeljék a meteorológiai szolgálat riasztásait. Az aktuális meteorológiai riasztásokról az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán és a katasztrófavédelem VÉSZ applikációjának segítségével is tájékozódhatnak.

A részletes előrejelzés szerint eleinte a Dunától keletre és az északi tájakon havazás várható, majd a nap során a havazás fokozatosan az Északi-középhegység térségére korlátozódik, másutt havas esőbe vált a csapadék. Általában lepel–3 cm-es hóréteg alakulhat ki, de lokálisan és a magasabban fekvő helyeken az 5 centit is meghaladhatja a friss hóréteg.

Az Észak-Dunántúl magasabban fekvő helyein hordhatja is a havat az időnként élénk, erős szél. Délután a front mögött, nyugaton szakadozhat a felhőzet, ott némi napsütésre is van esély. A csúcsérték döntően -1 és +3 fok között várható, de északnyugaton ennél enyhébb is lehet az idő.

Mi az ónos eső, ónos szitálás?

Túlhűlt vízcseppekből áll, amik a talajra, tereptárgyakra érkezve azonnal megfagynak és jégbevonatot képeznek. Ez elég veszélyes, és komoly problémákat tud okozni. Autózás előtt érdemes tájékozódni, hogy mennyire biztonságosak az utak.

Képbehozó cikkünk a témában>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!