A kárókatona a fejemre köpött egy elrabolt kárászt

2023. december 10. – 20:54

A kárókatona a fejemre köpött egy elrabolt kárászt
Skerlanitzné Molnár Zsuzsanna a győri vásárcsarnokban árulja a halat. Úgy látja, a karácsonyi roham elkezdődött, minden nap erősödik, tapasztalata szerint a csúcspont december 22-én lesz – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A horgászoknak a kormorán okoz bosszúságot, indul is Győr környékén a gyérítésük. A halőrök pedig fokozottan figyelnek az ünnepek előtt megszaporodó orvhalászokra.

Beindult a karácsony előtti halvásárlási roham Észak-Dunántúlon. Az afrikai harcsa, a ponty és a busa a sláger. Az agrárkamara szerint a karácsonyi hal ára a tavalyihoz képest olcsóbb lehet, a termelők viszont a drasztikus energiaköltségekre panaszkodnak, ez nem segít az árak letörésében.

Skerlanitzné Molnár Zsuzsanna 43 éve és 8 hónapja dolgozik ugyanannál a cégnél, szolgálja ki a vevőket hallal a győri vásárcsarnokban. Úgy tervezi, jövőre nyugdíjasként már csak vásárolni jön a boltba. A karácsonyi roham tapasztalata szerint december 22-én csúcsosodik. Náluk a legnagyobb sláger az afrikai harcsa, amely nagyjából az elmúlt 10 évben jött be és évek óta abból adnak el a legtöbbet. A vásárlói igényeket nézve a képzeletbeli dobogóra a ponty és a busa kerülhetne. „Nekem a kedvencem a süllő” – reagált kérdésünkre munka közben, ritka szabad percében.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kiváló minőségű, magyar halakkal készülnek a karácsonyi szezonra a hazai haltermelők. Az ünnepi kínálat sztárja ebben az évben is a ponty lesz, amely még mindig a magyarok kedvenc hala, hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), valamint a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) sajtótájékoztatóján. Előrejelzésük szerint a karácsonyi hal ára a tavalyihoz képest olcsóbb lehet. Számításaik szerint az élő ponty kilójáért 1790-2300 forintos árat kérhetnek a kereskedők. Mi Győrben tisztítva, fejjel 2990 forintért láttunk. Az élő harcsára 4000 forintot tippeltek a szakmai szervezetek, a valóságban tisztítva 4590 forintért kínálták kilóját.

Bár a hazai halfogyasztás évről évre emelkedik, a legnagyobb mennyiség így is a karácsonyi időszakra koncentrálódik. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) kimutatása szerint Magyarországon az egy főre jutó éves átlagos halfogyasztás 2021-ben 6,52 kilogramm volt, ami lényegesen alacsonyabb az EU többi tagországáénál. 2020-ban az EU-átlag 23,3 kilogramm volt.

Az egy főre jutó halfogyasztás növekedését helyben nem segíti, hogy a Győr melletti Vámosszabadi határában tavaly év végén az energiaköltségek növekedése miatt bezárt Vidra Csárda és halfeldolgozó. Hernitz Tibor a üzemeltető cég ügyvezetőjeként évtizedekig ezekben a napokban járta az észak-dunántúli régiót. Volt, hogy kiszállásaikon 80 településre vitték a halat karácsony előtt, hogy az idősek is hozzájussanak a friss áruhoz.

„Annyira hiányzik a kitelepülés, hogy még álmodom is vele. December 8-án indultunk, vittük a friss árut Sopron környékére, Bükre, Szigetközbe, Rábaközbe vagy éppen Tétre. Volt, ahol mindössze 15 percet töltöttünk, másutt két órát, miközben kígyózott a sor” – idézte fel. Nagy fájdalma, hogy mi lesz a nyugdíjas vásárlókkal. Úgy látja, megszűnésük is a multik felé tereli őket. A halfeldolgozó lassan egy éve zárt be, eladó. Amíg nincs vevő, addig Tibor felügyeli, karbantartja a telepet, ahol halastavak is vannak. „Tapsolással küzdök a kárókatonákkal, a minap az egyik gyakorlatilag a fejemre köpött egy elrabolt kárászt, mert nem bírta el. A hódok meg három embernyi vastag fákat döntögetnek ki a parton” – magyarázta.

A megyei horgászszövetség koordinálásában, már az engedély birtokában hamarosan indul Győr-Moson-Sopronban a kormorán gyérítése. Ilyenkor, karácsony előtt azonban nem csak a halevő madarak, hanem a rapsicok is elszaporodnak. Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna, a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetségének ügyvezető elnöke elmondta, fokozott ellenőrzést végeznek a halőreik, hisz a korábbi tapasztalatok alapján az év ezen időszakában komoly orvhalászokat érnek tetten. Hozzátette, az elmúlt napok fagyos idejének örülnek, mert ezekben a hónapokban sok halat telepítettek, a jégpáncél pedig megvédi ezeket a rapsicoktól és a kormoránoktól.

Tavaly karácsony előtt Hernitz Tiborék kitelepülésénél a busaszelet ára 2990 forint volt. Most a Bajcshal üzletében 2150 forintért láttunk. Egy éve az amúr szeletért 3900 forintot kellett adni, ezt jelenleg 3590-ért árulják. A kárászt pucolva akkor 1900 forintért árulták, a győri vásárcsarnokban most 1590 forint. Az afrikai harcsa filéje 4250-be került, most 4490. Ami pedig az extrákat illeti: a csapósügért 5790-ért, a füstölt pisztrángfilét bőr nélkül 8990-ért, egy liter gyorsfagyasztott halászlé sűrítményt ponty szelettel 1990-ért, a rendelhető bőr nélküli süllőfilét 14 ezer 290-ért, a törpeharcsát 1990-ért, a ponty belsőséget 7090-ért árulják. Győr-Moson-Sopronban egyébként több vendéglátóhelynél is lehet karácsonyra halászlevet rendelni. Mosonmagyaróváron például 2990 forintért szigetközi halászlevet pontyszelettel és harcsafilével vegyesen.

Szilágyi Gábor az egyik legnagyobb és legmodernebb hazai haltermelő és halfeldolgozó vállalkozás, a Bajcshal Kft. ügyvezető igazgatója. Az ország hat városában üzemeltetnek halboltot, saját termelésű halaik tógazdaságukból származnak. Precíziós rendszerekben is termelnek, és külső beszállítóktól is vásárolnak. A cég a munkaerőhiány enyhítésére indonéz vendégmunkásokat is alkalmaz egy ideje kisbajcsi telephelyén. Az ügyvezető szerint az energiaköltségek jelentősen emelkedtek az elmúlt időszakban, amely az intenzív tartást és a feldolgozást is nehéz helyzetbe hozta. Tavalyi áraikon ezért kicsit emelniük is kellett,

„A tógazdasági termelés költségei ugyan valamelyest csökkentek, a piaci viszonyok változtak, de meggyőződésem, hogy a kereskedelem ezt nem tudja tovább adni a vásárlók felé. Az energiaköltségek ugyanis jelentősen emelkedtek, egy pici halbolt áramköltsége nálunk például havi szinten 30 ezerről 150-200 ezer forintra emelkedett. A kereslet viszont nem lett nagyobb, bár Szigetköz és Győr környéke erős a vásárlói szempontból, innen távolabb már nem akkora a forgalom” – mondta az igazgató.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!