643 millió forintból megújult Antall József egykori miniszterelnöki irodája

2023. december 10. – 14:21

Másolás

Vágólapra másolva

Október végén befejeződött az Országház Apponyi Albert termének teljes felújítása. A felújítás és a korszerűsítés összesen 643 701 251 forintba került – számolt be erről a parlament honlapja.

Az 58-as terem az Országház főemeletének északkeleti sarkában található, az alapterülete 18,1*8,8 méter, a belmagassága pedig 8 méter.

A parlament épülete a második világháborúban jelentős károkat szenvedett, az egyik súlyos, közvetlen találatot ez a terület szenvedte el. A világháborút követő forrás és alapanyaghiányban a helyreállítás megtörtént, de a famennyezetnek csak egy kis részét állították helyre, sok esetben rögtönzött megoldásokkal. Helyette egyszerű, fehérre festett mennyezet készült, és ekkor kapott az eredetitől eltérő, világos falfestést a terem.

A második világháború után a mindenkori miniszterelnökség fennhatósága alá került az Országház ezen része. Itt volt Antall József miniszterelnöki irodája. Ez az állapot egészen 2000-ig maradt fent, amikor a miniszterelnöki iroda átköltözött az épület központi részére. Ekkor azonban csak a gyors és feltétlenül szükséges felújítások elvégzésére volt lehetőség, mert az Alkotmányügyi bizottság azonnal megkezdte a munkáját a teremben, később pedig a Törvényalkotási bizottság vette használatba.

Amikor tavaly szeptemberben a Törvényalkotási bizottság az 58-as teremből átköltözött a felújított Delegációs terembe, megnyílt az út a teremcsoport restaurálása, korszerűsítése előtt. „A restaurálás célja, hogy a lehető legnagyobb mértékben visszaállítsuk az Országház eredeti festését, díszítését. A feltárás során az eredeti festésre felhordott rétegek eltávolításával kerestük az eredeti színt és mintázatot. A mintázattal kapcsolatban hamar kiderült, hogy szerencsék volt, hiszen az az idők során változatlan maradt. A szín megállapítása azonban sokkal nehezebb feladat. Itt már kiemelkedő szakmai tudásra és hosszú évtizedek tapasztalatára van szükség” – mondta Lukács József, az Országház főépítésze.

A felújítási munkálatokat nem könnyítette meg, hogy az Országgyűlés tisztségviselői, hivatali egységei a szomszédos termekben, az alatta lévő emelet irodáiban folyamatosan dolgoztak, zavartalan működésüket biztosítani kellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!