Nyílt levélben állt ki a kirúgott Ádám Zoltán mellett a Corvinus 20 oktatója

2023. december 8. – 14:17

Másolás

Vágólapra másolva

Nyilvános levélben állt ki a kirúgott Ádám Zoltán mellett a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtan Intézetének húsz oktatója – írja a Hvg. Azt kérik az intézmény vezetésétől, hogy vegyék vissza az elbocsátott oktatót.

Az egyetem október 24-én azonnali hatállyal megszüntette Ádám munkaviszonyát, miután az a docens etikai vizsgálatot kezdeményezett a vizsgabotrány néven elhíresült eset miatt. Egy hónappal később Ádám munkaügyi pert indított, mert ügyvédei szerint a Corvinus joggal való visszaélést követett el, korlátozva a szólásszabadsághoz való jogot, amikor azonnali hatállyal kirúgott egy közérdekű bejelentőt.

A levelet aláírók szolidaritást vállalnak Ádám Zoltánnal, és követelik a visszavételét. Azt írták, hogy Ádám a közösség megbecsült tagja volt, oktatási és kutatási teljesítménye is megfelel az egyetemi elvárásoknak.

„Közösségünkért végzett odaadó munkája jelentős elismerést váltott ki az Intézetben. Ádám Zoltán elbocsátása komoly veszteség az intézetünk számára”

– írják.

Nem tartják elfogadhatónak, hogy kollégájukat egy olyan eljárás végén bocsátották el, ami nem felelt meg az elvárható szabályoknak, normáknak, és átláthatatlannak tartják.

„Nem lehet egy oktatót két email el nem küldéséért és »cinikusnak« minősített szóhasználatért azonnali hatállyal elküldeni. Ez méltatlan, igazságtalan és félelemkeltő.”

Arra kérik az egyetemet, hogy válasszák a békés megoldást, mert mind a belső vizsgálat, mind a félrevezető kommunikáció rosszat tesz a Corvinus hírnevének. A békés megoldás részének tekintik Ádám visszavételét, egy nyilvános nyilatkozatot és egy olyan akcióterv kidolgozását, ami eloszlatja az egyetem hírnevét és a munkakörnyezet minőségét romboló légkört. Ezen kívül világos irányelveket várnak a belső vizsgálatokról a vezetéstől, és párbeszédet a „kollégákkal az egyetemi élettel kapcsolatos minden ügyben”.

„A Közgazdaságtan Intézet oktatóiként kijelentjük, hogy elfogadhatatlannak tartjuk a diszkriminációt az oktatásban, illetve az egyetemi élet egészében és az ilyen gyakorlatok ellen – ahogy Ádám Zoltán tette – a jövőben is fellépünk”

– zárták a levelet.

Az aláírók:

  1. Berde Éva, professzor emerita
  2. Bod Péter Ákos, professzor emeritus
  3. Findrik Mária, egyetemi magántanár
  4. Gedeon Péter, professzor emeritus
  5. Golovics József, egyetemi adjunktus
  6. Hámori Balázs, professzor emeritus
  7. Hermann Zoltán, egyetemi docens
  8. Horn Dániel, habilitált egyetemi docens
  9. Katona Márton, egyetemi tanársegéd
  10. Madarász Aladár, egyetemi magántanár
  11. Mágó Mánuel, egyetemi adjunktus
  12. Mihályi Péter, professzor emeritus
  13. Misz József, egyetemi adjunktus
  14. Németh András Olivér, egyetemi adjunktus
  15. Németh Petra, egyetemi adjunktus
  16. Reizer Balázs, egyetemi docens
  17. Révész Tamás, tudományos főmunkatárs
  18. Rosta Miklós, egyetemi docens
  19. Sárvári Balázs, egyetemi adjunktus
  20. Venyige Róbert, egyetemi adjunktus
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!