„Fidesz-baloldal paktumot” lát a Mi Hazánk a választási rendszer átalakításáról szóló törvény módosítója mögött

2023. december 7. – 19:09

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz módosítót nyújtott be a választási rendszer arányosabbá tételét célozva a Mi Hazánk korábbi, a budapesti önkormányzati választási rendszer átalakításáról szóló törvényjavaslatához. Ebben többek közt arról van szó, hogy 15 százalék helyett csak 5 legyen a küszöb három párt összefogása esetén is, ami Novák Előd szerint konkrétan azt jelenti, hogy a Fidesz paktumot kötött a balliberális pártokkal a választási törvény módosításáról. Az is kiderült, hogy tényleg karácsony előtt szavaz majd a parlament a javaslatról, Novák azt írta, jövő kedden lesz a szavazás.

A Mi Hazánk november végén nyújtott be törvényjavaslatot, amelyben fél évvel az önkormányzati választások előtt javasolják a választási rendszer átalakítását. A javaslatot parlamentben rendkívüli bizottsági ülésen tárgyalták meg, ahol azt a Fidesz képviselői csont nélkül megszavazták. Az átalakítás a következő választáson várhatóan nekik kedvez majd, mivel ma elég valószínűtlennek tűnik, hogy a budapesti kerületek többségét el tudják hódítani az ellenzéki és független polgármesterektől.

Az ellenzéki pártok nem nyújtottak be a javaslathoz módosítást, csak a Fidesz: ezzel azt a korábbi szabályt akarták módosítani, amely alapján két párt esetében 10, három vagy több párt összefogásánál 15 százalék a küszöb. A Mi Hazánk közleményében azt írja, a Fidesz „a baloldali pártok érdekében” nyújtotta be szerintük a módosítót azután, hogy a törvényjavaslat előterjesztői visszavonására már nincs lehetőség. A Mi Hazánk hozzáteszi, a Törvényalkotási Bizottság az előterjesztői tiltakozás ellenére elfogadta a kormánypárti módosító javaslatot.

Novák Előd a párt közleményében azt is a „Fidesz-balliberális paktum” számlájára írja, hogy az ellenzéki pártok nem nyújtottak be módosító javaslatot.

A törvényjavaslat zárószavazása jövő hét kedden lesz, a módosítóval azonban a Mi Hazánk szerint a szavazás után is „marad az antidemokratikus, aránytalan parlamenti választási rendszer, mely a Fidesznek úgy biztosít kétharmados parlamenti többséget, hogy közben soha nem volt kétharmados választási eredménye”. Itt érdemes megemlíteni, hogy bár a Mi Hazánk valóban nyújtott be javaslatot a parlamenti választási rendszerről is, ez még nincs napirenden, jövő kedden az önkormányzati választási rendszer átalakításáról lesz szavazás. Novák szerint egyébként az legalább félsiker, hogy a Párbeszéd budapesti befolyása csökkenni fog a javaslat után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!